Wetenschap zoekt uit waar we liever niet aangeraakt worden

aanraking

Wetenschappers hebben een afbeelding ontwikkeld die laat zien waar mensen liever niet aangeraakt willen worden.

Stel: je komt een vage kennis tegen op het station. Waar mag je die aanraken? En hoe zit het met een tante op een verjaardag? Of een vreemde in de kroeg? Voor mensen die regelmatig door die vraag overvallen worden, is er nu goed nieuws. Wetenschappers hebben een hulpmiddeltje ontwikkeld dat je in één oogopslag laat zien waar mensen wel en niet willen worden aangeraakt door een vreemde, een tante, een broer, een partner, enzovoort.

Experiment
De onderzoekers verzamelden meer dan 1300 mannen en vrouwen en gaven ze een afbeelding van het menselijk lichaam. Vervolgens werd de proefpersonen gevraagd om het deel van het lichaam dat hun partner aan mocht raken, in te kleuren. Op andere afbeeldingen van het menselijk lichaam moesten de proefpersonen aangeven waar een vriend, moeder, vader, broer, neef, kennis, vreemde, enzovoort ze aan mocht raken.

Het resultaat
Op basis van al die kleurplaatjes hebben de onderzoekers een afbeelding gemaakt die laat zien waar mannen en vrouwen liever niet aangeraakt worden door mensen waar ze al dan niet een nauwe band mee hebben. De afbeelding die zo ontstaat is voor een groot deel niet heel verrassend. Zo blijken vrouwen het onprettig te vinden als een vreemde ze aanraakt en maakt het daarbij niet eens zoveel uit waar die vreemde ze aanraakt. En mannen blijken er moeite mee te hebben als familieleden (van het mannelijk en vrouwelijk geslacht) aan hun geslachtsdelen zitten. Over het algemeen geldt: hoe beter de relatie met de ander is, hoe groter het deel van het lichaam waar de ander aan mag komen, is.

De delen die wel aangeraakt mogen worden zijn wit, de plekken waar anderen echt niet aan mogen komen, zijn zwart. De blauwomrande gebieden zijn zogenoemde taboe-gebieden. Afbeelding: Suvilehto et al. / doi: 10.1073/pnas.1519231112.
De delen die wel aangeraakt mogen worden zijn wit, de plekken waar anderen echt niet aan mogen komen, zijn zwart. De blauwomrande gebieden zijn zogenoemde taboe-gebieden. Afbeelding: Suvilehto et al. / doi: 10.1073/pnas.1519231112.

De Britten
Al iets verrassender wordt het wanneer we kijken naar de nationaliteiten van de proefpersonen. Zo blijken Britten er veel meer moeite mee te hebben wanneer anderen hen aanraken dan bijvoorbeeld Fransen, Italianen en Russen. Ook blijkt uit het onderzoek dat de mate waarin mensen bereid zijn om zich door een bepaalde persoon aan te laten raken door de tijd heen niet verandert. “Een vriend die we al enige tijd niet gezien hebben, mag nog steeds gebieden aanraken waar een kennis die we elke dag zien niet aan mag komen,” vertelt onderzoeker Robin Dunbar.

Verder wijst het onderzoek erop dat er een verband is tussen het plezier dat we aan een aanraking op een bepaalde plek beleven en wie die plek dan wel aan mag raken. “Hoe groter het plezier veroorzaakt door aanraking van een specifiek deel van het lichaam, hoe selectiever we zijn wanneer we bepalen wie dat deel aan mag raken,” concludeert onderzoeker Juulia Suvilehto.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd