Wetenschapper: “Nederland wint WK”

Ian McHale, lector aan de universiteit van Salford, heeft een model ontwikkeld waarmee hij tamelijk nauwkeurig hoopt te voorspellen wie het WK gaat winnen. Hij bestudeerde de eerder behaalde resultaten en gooide daar nog wat risicofactoren bij. Zijn conclusie is hoopgevend: Nederland wint!

McHale bestudeerde de WK-deelnemers en de in totaal 9000 wedstrijden die ze ooit gespeeld hadden. Daarnaast lette hij nog op een aantal belangrijke factoren:

* Speelt de club thuis of uit of op neutrale grond? Een team dat thuis speelt heeft een grotere kans op winst.
* De afstand van het hotel naar het voetbalveld. Als een team dichterbij zit, is de kans op winst groter.
* Het verschil in ranking. Een team dat wereldwijd hoger staat aangeschreven heeft een grotere kans om te winnen.
* Veranderingen in de ranking. Een team dat de afgelopen maanden is gestegen, zal eerder winnen.
* De soort wedstrijd. Is het een belangrijke wedstrijd (bijvoorbeeld tijdens een EK) of niet (een oefenwedstrijd bijvoorbeeld). Goede teams nemen de wedstrijden tijdens grotere toernooien serieuzer.
* Afgelopen wedstrijden. Voor elke wedstrijd neemt McHale de resultaten van de afgelopen acht wedstrijden van de teams door.

Om te kunnen voorspellen wie het WK gaat winnen, heeft McHale een simulatieprogramma geschreven waarin al deze factoren wedstrijd voor wedstrijd worden meegenomen. En daar rolt een interessant rijtje uit:

1.Nederland; 2.Spanje; 3.Brazilië; 4.Argentinië; 5.Frankrijk; 6.Engeland; 7.Duitsland; 8.Nigeria; 9.Portugal en 10.Slovenië.

McHale onderschrijft dat lang niet altijd het beste team wint. Het heeft volgens hem veel te maken met de structuur van het kampioenschap: de indeling van de groepen, maar ook huishoudelijke kwesties zoals de locatie van het hotel en administratieve gevaren zoals dalen op de wereldranglijst.

Natuurlijk is het heerlijk als je je als wetenschapper in deze onzekere tijden nog ergens aan vast kan klampen. Maar wij bezien het liever nog een stukje wetenschappelijker. En dat betekent: eerst zien en dan geloven!

Meer weten over de wetenschappelijke kant van het hele WK-verhaal? Voor alle ins en outs kunt u hier terecht.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd