Wetenschapper luistert ‘gesprek’ tussen twee dolfijnen af

Voor het eerst zou een onderzoeker erin geslaagd zijn om een gesprek tussen twee dolfijnen op te nemen. Het zou hét bewijs zijn dat dolfijnen met elkaar communiceren.

Verschillende dolfijnensoorten produceren geluidjes zoals fluitgeluidjes en klikjes. En de meeste dolfijnensoorten die deze geluidjes maken, zijn kuddedieren en leven in grote groepen. Vandaar dat onderzoekers er min of meer van uitgaan dat de geluiden een manier van communiceren zijn. Eerdere onderzoeken suggereren dat ze met de fluitgeluidjes onder meer hun identiteit onthullen. En onderzoekers vermoeden dat de dolfijnen de geluidjes ook gebruiken om bepaalde activiteiten te coördineren. Maar overduidelijk bewijs dat dolfijnen middels de geluidjes communiceren, bleef tot voor kort uit.

Gesprek
Tot voor kort, want een Russische onderzoeker denkt het nu gevonden te hebben. Hij luisterde naar de geluiden die twee dolfijnen die al twintig jaar in een zwembad leefden, maakten en kan maar één conclusie trekken: deze dolfijnen waren met elkaar in gesprek! De geluiden die de dolfijnen maakten, deden de onderzoeker denken aan een gesprek tussen mensen. Wanneer de ene dolfijn ‘sprak’, was de andere dolfijn stil. Ze spraken dus om beurten, wat suggereert dat ze naar elkaar luisterden, zo schrijft Vyacheslav Ryabov in het blad Physics and Mathematics.

WIST JE DAT…

Woordjes worden zinnen
Wanneer een dolfijn aan het woord was, bundelde deze tot wel vijf verschillende soorten geluiden alvorens het zwijgen ertoe te doen en naar de andere dolfijn te luisteren. Volgens Ryaboy kunnen we die verschillende geluidjes zien als woorden die – wanneer de dolfijnen ze bundelen – zinnen vormen. “In feite lijkt deze uitwisseling op een conversatie tussen twee mensen,” stelt Ryaboy in het paper.

Intelligent
Het bewijst volgens de onderzoeker maar weer eens hoe intelligent de dolfijnen zijn. “Aangezien deze taal alle ontwerpkenmerken heeft die ook de mensentaal bezit, wijst deze op een zeer hoog intelligentie- en bewustzijnsniveau in dolfijnen en hun taal kan ogenschijnlijk beschouwd worden als een zeer goed ontwikkelde gesproken taal, vergelijkbaar met de mensentaal. Deze bewering wordt onderschreven door het feit dat dolfijnen al meer dan 25 miljoen jaar hersenen bezitten die iets groter en complexer zijn dan die van mensen.”

Grote vraag is natuurlijk: wat vertellen de dolfijnen elkaar wanneer ze in gesprek zijn? Op die vraag moet Ryabov het antwoord schuldig blijven. Hij pleit voor het ontwikkelen van apparaten die in staat zijn om de taal van dolfijnen te vertalen en de communicatie tussen mensen en dolfijnen – wellicht de eerste intelligente organismen op aarde – mogelijk te maken.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd