Wetenschapper ontwikkelt vis met sixpack

Tien jaar lang heeft Terry Bradley van de universiteit van Rhode Island er aan gewerkt, maar het is hem gelukt. Hij ontwikkelde een regenboogforel waar de sterkste man van Nederland jaloers op is. Het beest heeft enorm gespierde schouders en een heus sixpack. De forel moet de vishandel een boost geven.

Bradley is erin geslaagd om zijn regenboogforellen vijftien tot twintig procent meer spiermassa te laten ontwikkelen dan de gewone vis. “Belgische Witblauw (een runderras, red.) heeft een natuurlijke mutatie in myostatine (remt de groei van spieren, red.) waardoor de spiermassa met twintig tot 25 procent toeneemt,” legt Bradley uit. “Maar vis heeft een heel ander mechanisme van spiergroei dan zoogdieren, dus we wisten niet zeker of het ging werken.”

Het aantal spiervezels is bij zoogdieren na de geboorte bijzonder beperkt. Bij vissen nemen die vezels echter gedurende hun leven toe. De vraag was dan ook of myostatine iets in dit proces kon betekenen. Bradley en een team van studenten injecteerden 20.000 eieren van de forel met verschillende types DNA die de myostatine afremden. Van alle eieren bleken er 300 een gen te ontwikkelen dat voor enorme spiergroei zorgde. Na twee jaar hadden de meeste forellen uit deze eieren een sixpack. Ook op andere plaatsen namen de spieren toe, zo lijkt het bijvoorbeeld of de vissen enorme schouders hebben.

Foto: University of Rhode Island

De vissen met het sixpack kregen jongen en ook zij droegen het gen voor de sterke toename van de spiermassa met zich mee. “Onze vondsten zijn best verbazingwekkend. De resultaten kunnen belangrijke implicaties hebben voor de commerciële aquacultuur en verschaffen nieuwe informatie over hoe vissen groeien. De resultaten zorgen er ook voor dat we de groei van spieren in zoogdieren met die van de vis kunnen vergelijken en kunnen een licht werpen op spierziektes bij mensen.”

Hoewel de vissen er uitzien als bodybuilders, gedragen ze zich net zo als hun smallere en minder gespierde soortgenoten. Nader onderzoek moet uitwijzen of en hoe de nieuwe genen bestaande genen aantasten.

Zodra men in staat is om grotere vissen te kweken, kan dit de handel een enorme boost geven. Op dit moment wordt er in Europa en de Verenigde Staten jaarlijks 500.000 kilo regenboogforel gekweekt.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd