Wetenschapper zoekt perfecte kip voor Ethiopië

De Wageningse promovendus Nigussie Mullu is op zoek naar de perfecte kip die aan alle eisen van de Ethiopische bevolking voldoet. De Ethiopiërs willen een witte of roodbruine kip die eieren legt, de lokale parasieten op afstand houdt en vet genoeg is voor de slacht. Mullu wil die kip ‘maken’.

Kippen zijn voor de Ethiopiërs belangrijk, omdat ze vaak de enige bron van inkomsten vormen voor de vrouwen in de dorpen. “Als we de productiviteit van de kippen verbeteren, verbeteren we de leefomstandigheden van de dorpsbewoners,” legt Mullu uit.

Gewend
Het is niet voor het eerst dat geprobeerd wordt de perfecte kip in Ethiopië te lanceren. Eerder importeerde de overheid ook al hoogproductieve kippen. Zonder resultaat. De kippen waren niet gewend aan de lokale gang van zaken en de ziektes en roofdieren die in Ethiopië voorkomen. “De kippen lopen vrij rond en moeten hun kostje bij elkaar scharrelen.”

Vlees en eieren
Om de perfecte kip te creëren, gebruikt Mullu daarom de lokale kippen als uitgangspunt. Hij sprak met kippenhouders in heel Ethiopië en daar rolden een aantal eisen uit. “De dorpsbewoners willen geen gespecialiseerde vleeskippen of leghennen, ze willen een kip voor beide doeleinden.” Opvallend genoeg hebben de mensen die in het noorden wonen liever een witte kip, terwijl de mensen in de andere streken de roodbruine variant prefereren. De oorzaak daarvan is onbekend.

Gen
Vaststaat dat nu allerlei soorten kippen in Ethiopië rondscharrelen. “We kunnen de kippen niet als ras beschrijven. We gebruiken de diversiteit om er een ras van te maken.” Door de genen die verantwoordelijk zijn voor de goede ei- en vleesproductie op te sporen, hoopt Mullu uiteindelijk de perfecte kip te fokken.

Verbeterd ras
Natuurlijk kost dat tijd. Naar verwachting zal het selectieprogramma vijf jaar duren. De huidige situatie en de lokale productiviteit van de kippen die nu in Ethiopië rondlopen, is in ieder geval al in kaart gebracht en vormt het promotieonderzoek van Mullu. “Daarna willen we een robuust en verbeterd kippenras aan de dorpsbewoners teruggeven.”

Mullu hoopt in september te promoveren.

Bronmateriaal

Persbericht Universiteit Wageningen

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd