Wetenschappers beschermen getransplanteerd orgaan

Wetenschappers hebben een techniek ontwikkeld die ervoor zorgt dat getransplanteerde nieren langer meegaan: het orgaan moet in een bijzondere oplossing ‘gewassen’ worden. Hierdoor wordt de nier ook nog eens minder snel door het lichaam afgestoten. De aanpak zou de wachtlijsten in theorie dan ook aanzienlijk moeten verkorten.

Op dit moment gaat een orgaan in minder dan vijftig procent van alle gevallen langer dan tien jaar mee. Daardoor belanden mensen die zelf eerst lang op de wachtlijst hebben gestaan, uiteindelijk weer op de wachtlijst. De tijd tussen die twee momenten kan nu echter aardig worden opgerekt.

Immuunsysteem
De oplossing is relatief simpel: het orgaan dat voor transplantatie wordt aangeboden moet eerst worden ‘gewassen’. “Dat verdubbelt de levensduur van het orgaan,” meent onderzoeker Steve Sacks. Het orgaan wordt behandeld met een oplossing die het immuunsysteem aanpakt. In de oplossing zitten bepaalde moleculen. Deze zorgen ervoor dat het deel van het immuunsysteem dat normaal vreemd weefsel en dus ook het getransplanteerde orgaan aanvalt en vernietigt, minder actief is.

Vervanger
Deze moleculen bevinden zich normaal gesproken altijd op het oppervlak van de nier, maar gaan verloren wanneer de nier wordt getransplanteerd. De wetenschappers zijn er in geslaagd een vervanger te ontwikkelen die zich aan de nier vastklemt en dus gewoon mee getransplanteerd kan worden.

Uit de eerste experimenten is gebleken dat de kunstmatige moleculen de nier, noch de patiënt aantasten. Uit een grote klinische studie moet blijken of de methode ook echt goed werkt. De wetenschappers zijn echter optimistisch.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd