Wetenschappers bouwen eerste ‘anti-laser’

Onderzoekers zijn er voor het eerst in geslaagd om een ‘anti-laser’ te vervaardigen. De bijzondere anti-laser straalt geen licht uit, maar absorbeert het. En dat biedt grote mogelijkheden voor de computerbranche. In de toekomst gaan chips in computers wellicht licht gebruiken om te ‘communiceren’. Een anti-laser kan onder meer de intensiteit van dat licht regelen.

Het was in 2010 dat onderzoeker Douglas Stone de technologie in theorie helemaal uitwerkte. Hij berekende dat een materiaal dat licht absorbeert op bepaalde golflengtes in staat moet zijn om twee identieke laserstralen die direct op elkaar worden geprojecteerd te ‘vangen’.

WIST U DAT…

…sommigen lasers willen gaan gebruiken om piraten te verblinden?

Een onderzoeksteam heeft de theorie nu omgezet in de praktijk. Ze gebruikten een plakje silicium om het licht te absorberen en kozen de golflengte van het laserlicht zo dat deze overeenkwam met de golven die door het silicium werden uitgezonden. Ongeveer 99,4 procent van het licht werd geabsorbeerd en omgezet in hitte. “De theorie en het experiment kwamen goed overeen,” merkt onderzoeker Stone op.

De anti-laser kan in de toekomst voor diverse doeleinden worden gebruikt. Bijvoorbeeld voor in computers. De speciale laser kan niet alleen de intensiteit van licht regelen, maar licht ook omzetten in energie die de chip weer kan gebruiken. Het onderzoek naar de anti-laser verschijnt binnenkort in het blad Cell.

De rechten van bovenstaande afbeelding behoren toe aan Science/AAAS.

Bronmateriaal

"'Anti-laser' built for first time" - Newscientist.com

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd