Wetenschappers bouwen snelste computer aller tijden

Computerwetenschappers in Amerika hebben hun eigen record verbroken door de snelste computer ter wereld te maken. De Titan kan maar liefst 20.000 biljoen (!) berekeningen per seconde uitvoeren.

Titan is gemaakt in het Oak Ridge National Laboratory (ORNL). De supercomputer is de allersnelste ter wereld, en maar liefst tien keer sneller dan zijn voorganger, Jaguar – die eveneens door ORNL werd gemaakt. Het rekenwonder is behoorlijk sterk.

20 petaflops
Zo kan Titan 20 petaflops per seconde berekenen. Dat zijn 20.000 biljoen berekeningen. Om die data vast te kunnen houden, heeft de computer niet minder dan 700 terabyte (700.000 gigabyte) aan intern geheugen. De computer heeft bijna 300.000 chips die op 18.000 punten met elkaar verbonden zijn.

Relatief

Hoeveel is 20 petaflops nu eigenlijk? Dat is ongeveer hetzelfde als wanneer alle 7 miljard mensen op aarde tegelijk 3 miljoen berekeningen per seconde doen!

Energiezuiniger
“Bij het bouwen van computers is de trend heel lang geweest dat je ze zo klein mogelijk probeerde te bouwen. Maar na een tijdje is dat niet meer relevant,” vertelt Jack Nichols, van het Titan-team aan Scientias.nl. De trend gaat nu vooral over energiebezuiniging. “Je wilt je computer zo zuinig mogelijk maken. Niet alleen omdat dat dat goed is voor ons milieu, maar ook omdat je zo gaat denken aan manieren om de computer nog efficiënter te maken.” Als voorbeeld noemt hij dat het Titan-team de Graphical Processing Unit (GPU) en de Central Processing Unit (CPU) bij elkaar heeft gevoegd. Daardoor kan de computer diverse krachten bundelen, en dat maakt hem veel effectiever en sneller.

Concurrentie
Titan zit nog in de testfase, maar kan al wel worden gerekend tot de snelste computers ter wereld. Het ORNL heeft ook al de Jaguar gebouwd, de vorige snelle supercomputer, maar er doemt al weer nieuw gevaar op: chipfabrikant Intel heeft al bekend gemaakt ook bezig te zijn aan een nog krachtigere processor.

Groeien
Nichols denkt dat het in de toekomst van de computertechnologie steeds verder zal gaan met snelheid en kracht. “Computerkracht groeit exponentieel, computers worden alleen maar sterker. Er zit geen grens aan hoe sterk computers kunnen worden.” Hij verwacht dan ook dat de volgende stap niet lang op zich laat wachten, maar dat het dan waarschijnlijk niet zal gaan om een nog krachtigere computer. “Je moet je afvragen wat de wetenschappelijke waarde daarvan nog is. De volgende stap in de computerwetenschap zal zijn om computers nu juist zelfstandiger te laten denken, dus dat ze slimmer worden.”

Wist u dat…

… computers inmiddels zo slim zijn dat ze mensen vaak op het verkeerde been zetten?

Titan werd gemaakt door het ORNL in opdracht van het Amerikaanse Ministerie van Energie. "Zij gaan de computer voorlopig gebruiken om straks simulaties uit te voeren. Die kunnen dan veel realistischer en uitgebreider worden," vertelt Nichols. "Het zal daarbij vooral gaan om vraagstukken over alternatieve of efficiëntere energie, of over het gebruik van nieuwe materialen."

Bronmateriaal

"ORNL Debuts Titan Supercomputer" - ORNL.gov
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door ORNL (cc via ORNL.gov).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd