Wetenschappers brengen klimaat van Tolkiens Midden-aarde in kaart

midden aarde

Heeft u zich bij het zien van The Lord of The Rings ook altijd al afgevraagd met wat voor klimaat die hobbits, elven en dwergen nu te maken hadden? Onderzoekers van de universiteit van Bristol wel! En dus zetten ze een supercomputer aan het werk om het klimaat van het fictieve continent te achterhalen.

Uit het onderzoek blijkt dat De Gouw (u weet wel: de plek waar Bilbo Baggins woont, alvorens hij op avontuur gaat) een klimaat heeft dat vergelijkbaar is met dat van Engelse graafschappen, zoals Leicestershire. Mordor heeft een heel ander klimaat: dat is meer vergelijkbaar met dat van Los Angeles of het westelijke deel van Texas. “Mordor had een onprettig klimaat, zelfs als we de effecten van Sauron negeren: het was heet en droog en er was weinig vegetatie te vinden,” zo schrijven de onderzoekers.

Betrouwbaar
Maar hoe betrouwbaar zijn die simulaties nu precies? Vrij betrouwbaar, zo legt onderzoeker Richard Pancost uit. “Omdat klimaatmodellen gebaseerd zijn op fundamentele wetenschappelijke processen zijn ze niet alleen in staat om het klimaat van de moderne aarde te simuleren, maar kunnen ze ook gemakkelijk worden toegepast om elke willekeurige planeet – of deze nu echt of bedacht is – te simuleren, zolang we de positie en hoogte van de continenten en de diepten van de oceanen maar weten.”

“Het onderzoek is niet alleen in het Engels, maar ook in de taal der elven en dwergen beschikbaar”

Ook voor elven
Het volledige onderzoek naar het klimaat van Midden-aarde is te vinden in dit paper. Behalve een simulatie van het klimaat van Midden-aarde, vinden we er ook verklaringen voor diverse gebeurtenissen in Tolkiens verhalen. Zo leggen de onderzoekers bijvoorbeeld uit dat de elven vanaf Grey Havens uitvoeren, omdat de wind vanaf daar heel gunstig was voor een reis naar het westen.

Het onderzoek lijkt in eerste instantie wat lachwekkend. Zo is het paper zogenaamd geschreven door Radagast the Brown en behalve in het Engels ook vertaald in de taal der elven en dwergen. En toch moeten we dit onderzoek niet direct afdoen als grappig, maar irrelevant. “Het onderzoek is een beetje grappig, maar heeft ook een serieuze kant,” benadrukt onderzoeker Dan Lunt. “Een belangrijk deel van ons werk hier in Bristol is het gebruiken van klimaatmodellen om het klimaat dat onze aarde in het verleden had te simuleren en begrijpen. Door onze resultaten te vergelijken met jaarringen, ijskernen en oude fossielen van planeten en dieren kunnen we de klimaatmodellen valideren en ze accurater maken.” En dat is belangrijk, want diezelfde modellen worden gebruikt om het toekomstige klimaat van de aarde te voorspellen. Met het paper over het klimaat van Midden-aarde willen de onderzoekers aandacht vragen voor hun manier van werken. Ze benadrukken dat ze het klimaat van Midden-aarde in hun vrije tijd bestudeerd hebben en dat daar geen subsidie aan te pas is gekomen.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd