Wetenschappers creëren kunstmatige kaasrand

De witte rand van Camembert beschermt het zachte binnenste van de kaas. Zonder de rand zou de kaas allang vergaan zijn en zou het niet zo lekker smaken. Zwitserse wetenschappers hebben nu een eigen kunstmatige kaasrand gecreëerd, die gebruikt kan worden om verschillende materialen te beschermen.

De rand van Camembert zorgt ervoor dat niet-welkome micro-organismen buiten de deur worden gehouden. Daarnaast krijgt het binnenste deel van de kaas tijd om te rijpen.

Kunstmatige kaasrand
Om een kunstmatige kaasrand te maken, gebruikten de wetenschappers een dun laagje plastic. Dit bedekten zij met Penicillium roqueforti: een schimmel die blauwe kaas blauw maakt. Vervolgens plaatsten de onderzoekers een plastic laagje op de kaas, dat poreus genoeg was om de schimmel vast te houden én om water binnen te laten.

Om het nieuwe materiaal te testen deponeerden de wetenschappers een suikeroplossing op de plastic bovenlaag. De weken daarna keken zij wat er gebeurde. Na twee weken was de suikeroplossing verdwenen. Opgegeten door de schimmel.

De grootste schimmel ooit

In 2011 ontdekten wetenschappers de grootste schimmel ooit met een lengte van tien meter.

Slapen
Na de grote maaltijd werd de schimmel niet actiever. De Penicillium roqueforti ging weer in ‘winterslaap’. Blijkbaar wordt de schimmel dus alleen actief als er iets te eten is. Is er niets te eten? Dan gebeurt er niets. De schimmel kan prima zonder eten overleven. Wel is het belangrijk dat de lucht rondom de schimmel vochtig is, anders dan droogt de schimmel uit.

Groene wolkenkrabbers?
Stel, de wetenschappers wisselen de schimmel in voor algen, dan zijn er nog meer mogelijkheden. Stel, alle wolkenkrabbers worden bedekt met algen, dan zetten deze gebouwen koolstofdioxide om in zuurstof. De toekomst ziet er zonnig uit.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd