Wetenschappers creëren lichtgevende planten

Voor wie de film Avatar heeft gezien, zijn lichtgevende planten niet nieuw: Pandora staat er vol mee. Maar theoretisch gezien kan de aarde binnenkort wel eens volgen: wetenschappers zijn er met behulp van gouden nanodeeltjes in geslaagd om een doodgewone aquariumplant licht te laten geven. Door de nanodeeltjes geeft de Bacopa caroliniana rood licht af.

De onderzoekers dipten de aquariumplant in een oplossing met de nanodeeltjes. Na ongeveer één dag waren deze in de cellen van de plant getrokken. Wanneer de wetenschappers de planten nu blootstelden aan ultraviolette straling, leefden de elektronen in de nanodeeltjes op en gingen ze een violetkleurig licht uitstralen. Dat licht zorgt ervoor dat het bladgroen fluoresceert en zo ontstaat rood licht.

Stekels
De nanodeeltjes bleven tussen de twee weken en twee maanden in de bladeren zitten. Dat heeft alles te maken met de vorm van de nanodeeltjes. Deze hebben een soort stekels, zo legt onderzoeker Wei-Min Zhang uit. “De stekels kunnen een sterker elektromagnetisch veld creëren.” En dat leidt tot helderder licht.

WIST U DAT…

…planten in staat zijn om te denken en herinneringen op te slaan?

Bio-LED
Het combineren van nanodeeltjes en levende organismen is een hot item op dit moment. Een levende lichtbron (ook wel bio-LED genoemd) is één van de mogelijkheden. Het is leuk als decoratie, maar ook mooi als zwakke verlichting. Een nadeel is echter dat de planten wel continu aan ultraviolette straling moeten worden blootgesteld om licht te geven.

De onderzoekers hopen dat ze ook andere planten zover krijgen om licht te geven. Of dat betekent dat we binnenkort allemaal zo’n lichtgevende plant in ons raamkozijn kunnen zetten, is twijfelachtig. Het lijkt erop dat het zwakke licht van de aquariumplant niet opweegt tegen de kosten die deze met zich meebrengt.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd