Wetenschappers creëren muis met twee biologische vaders

Wetenschappers hebben met behulp van stamceltherapie muizen voortgebracht die de genen van twee vaders hebben. De wetenschappers combineerden de genen van de vaders en gebruikten een surrogaatmoeder om het kindje op aarde te zetten. Dat is een belangrijke doorbraak. Zeker voor homoseksuele stellen die graag een kindje willen dat beide genen in zich draagt.

Om tot de bijzondere muizen te komen, namen de onderzoekers een aantal stappen. Eerst manipuleerden ze cellen van mannelijke muizenembryo’s zodat deze een iPS-cellijn gingen produceren. iPs-cellen zijn volwassen lichaamscellen. Ongeveer één procent van deze iPS-cellen verloor de Y-chromosoom spontaan. Dat resulteerde in XO-cellen. In mensen leidt zo’n afwijking tot het Turner Syndroom. Meisjes met dit syndroom hebben meestal cognitieve en lichamelijke problemen. Normaal gesproken hebben mensen namelijk XX- (meisjes) of XY-chromosomen (jongens).

XO-stamcel
De onderzoekers lieten zich door deze ontwikkeling niet van de wijs brengen en plaatsten de XO-stamcellen in een blastocyste (een holle vorm die ontstaat wanneer een bevruchte eicel zich deelt) en in een surrogaatmoeder. Toen de moeders de jongen op de aarde zetten, waren de meisjes een kruising van XO- en XX-chromosomen. De onderzoekers namen eicellen van dit nageslacht en kruisten ze met ‘normale’ mannetjes. Dat resulteerde in nageslacht waarvan een deel chromosomen had van twee vaders: van de gewone vader en de stamcellen.

WIST U DAT…

…een pasgeboren baby in zijn slaap leert?

Mogelijkheden
Volgens de onderzoekers is het een nieuwe manier van voortplanten die grote mogelijkheden biedt. In de toekomst moet het mogelijk zijn om de genetische kenmerken van twee mannen zonder inmenging van een vrouw te combineren. Het zou met behulp van stamcellen zelfs mogelijk moeten worden dat één man zelf de ingrediënten voor het sperma en de eicel aanlevert.

Natuurlijk wordt de vrouw niet helemaal overbodig: zij zal het genetisch materiaal alsnog moeten dragen.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd