Wetenschappers filmen de reis van een laserpuls

laserstraal

In de Star Wars-filmreeks gaan de ruimtehelden elkaar te lijf met laserzwaarden. Hoe ziet zo’n laserwapen er op aarde uit? Wetenschappers van de universiteit van Warschau hebben een laserpuls gefilmd, die door een ruimte reist.

Een laserpuls van de 10 TW-laser gaat echter zo snel, dat de reis van deze straal haast niet te zien is. “Als je deze impuls op de gevoelige plaats vast wil leggen, zoals wij dat deden, heb je een camera nodig die één miljard frames per seconde kan schieten”, vertelt onderzoeksleider Yuriy Stepanenko.

Natuurlijk bestaat er geen camera die zo snel beelden schiet. Hoe is de bovenstaande video dan gemaakt? Heel simpel: op ieder frame van de video is een andere laserpuls te zien. De 10 TW-laser genereert 10 pulsen per seconde, dus iedere één tiende seconde is een nieuwe foto gemaakt. “Omdat het effect van iedere laserpuls hetzelfde is, konden we de beelden makkelijk achter elkaar zetten”, legt onderzoeker Dr. Pawel Wnuk uit. In de video is te zien hoe de laserpuls door een wolk waterdamp reist.

De laserpuls blijft slechts enkele tientallen femtoseconden bestaan, maar is wel krachtig genoeg om de atomen onderweg te ioniseren. Overigens is de video niet in zichtbaar licht opgenomen, maar in infrarood licht.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd