Wetenschappers gaan op zoek naar het graf van Leonardo da Vinci

Hoe zag Leonardo da Vinci er exact uit? Wat at hij? Was hij gezond? Wat waren zijn gewoontes? Een indrukwekkend team van onderzoekers gaat het uitzoeken.

Leonardo da Vinci is wereldberoemd. Tot op de dag van vandaag staan mensen dagelijks in de rij om zijn beroemde kunstwerken – bijvoorbeeld Mona Lisa – te bewonderen. Maar hij was niet alleen een kunstenaar. Hij verdiepte zich ook in de anatomie van mensen en voorzag en bedacht innovaties die pas honderden jaren na zijn tijd werkelijk werden uitgevonden. Denk aan de helikopter. Of de oorlogstank. Al met al weten we vrij veel over wat Da Vinci allemaal gedaan heeft. Maar wie was hij? Dat is een heel andere vraag. En die willen onderzoekers de komende tijd tot in de kleinste details gaan beantwoorden.

Project
Antropologen, kunsthistorici, microbiologen en andere experts uit de VS, Frankrijk, Spanje, Italië en Canada hebben in 2014 de handen ineengeslagen en het Project opgericht. Het waren deze onderzoekers die vorig jaar koning Richard III identificeerden nadat zijn lichaam was teruggevonden onder een Engelse parkeerplaats. En het waren deze onderzoekers die eveneens vorig jaar de tombe van de beroemde schrijver Miguel de Cervantes (auteur van Don Quichot van La Mancha) vonden. En het zijn deze onderzoekers die nu alles te weten willen komen over Leonardo da Vinci.

Familie van Da Vinci

Recent maakten onderzoekers bekend dat ze 35 nog levende afstammelingen van Leonardo da Vinci hadden geïdentificeerd. Voor zover we weten had Da Vinci geen kinderen, maar andere directe afstammelingen van zijn vader zouden het DNA van Leonardo hebben gedeeld en wellicht wel hebben doorgegeven. De onderzoekers trekken die conclusie nadat ze tal van oude documenten bestudeerden en op basis daarvan een stamboom op konden stellen. Op dit moment is er geen genetisch bewijs dat de 35 afstammelingen die de onderzoekers noemen echt familie zijn van Da Vinci. Maar daar kan nu dus verandering in komen, als onderzoekers erin slagen om het graf van Da Vinci te lokaliseren en DNA van de grote schilder te verzamelen.

Van dieet tot gezichtsreconstructie
Leonardo werd geboren in Vinci (Italië) en stierf in 1519, waarna hij begraven werd in Amboise, ten zuidwesten van Parijs. De plek waar hij begraven werd, heeft door de jaren heen veranderingen ondergaan, waardoor de exacte locatie van het graf onbekend is. De onderzoekers zijn vastbesloten het graf van Da Vinci op te sporen. Vervolgens willen ze onder meer op basis van zijn schedel met behulp van computersimulaties het gezicht van de grote meester reconstrueren. Ook willen ze DNA-onderzoek uitvoeren om meer te weten te komen over wie zijn voorouders waren. En er zijn plannen om – op basis van de resten van Da Vinci – te achterhalen hoe het zat met zijn dieet en gezondheid.

Vingerafdrukken
Maar er is nog veel meer om te onderzoeken. Zo willen de onderzoekers kijken of vingerafdrukken op de schilderijen van Leonardo DNA van de schilder bevatten. Onduidelijk is op dit moment of restauratiewerkzaamheden en de tand des tijds eventueel DNA in deze vingerafdrukken hebben laten verdwijnen.

Verklaring
Ook interessant: de onderzoekers hopen dat ze op basis van hun studie een reconstructie van het genetisch profiel van Da Vinci kunnen maken. Mogelijk is in zijn DNA een verklaring te vinden voor de genialiteit en artistieke vaardigheden van Da Vinci.

Naar verwachting kan het onderzoek in 2019 – wanneer het precies 500 jaar geleden is dat Da Vinci overleed – worden afgerond. Hopelijk zijn we dan een schat aan informatie over deze uomo universale rijker.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd