Wetenschappers geven 2000 jaar oude mummie een gezicht

Met behulp van de nieuwste technologieën heeft een vrouw die ongeveer 2000 jaar geleden in Egypte leefde een gezicht gekregen.

De onderzoekers noemen haar ‘Meritamun’ wat zoveel betekent als ‘de geliefde van de god Amon’. De vrouw leefde zeker 2000 jaar geleden in Egypte. Ze moet tussen de 18 en 25 jaar oud zijn geweest toen ze stierf.

Museum
Hoewel de vrouw in het oude Egypte leefde, bevindt haar gemummificeerde hoofd zich vandaag de dag in het Harry Brookes Allen Museum of Anatomy and Pathology, onderdeel van de universiteit van Melbourne. Hoe het hoofd daar terecht is gekomen, is onduidelijk.

Zorgen
Curator van het museum, Ryan Jefferies, maakte zich recent wat zorgen om het hoofd dat zorgvuldig in doeken is gewikkeld. Hij was bang dat het hoofd – aan het zicht onttrokken – langzaam maar zeker aan het vergaan was. Het verwijderen van de doeken was geen optie en dus werd besloten om scans van het hoofd te maken. Uit de scans bleek tot opluchting van Jefferies dat de schedel in prima staat was.

Reconstructie
De scans die Jefferies geruststelden, hadden echter nog veel meer te bieden. Onderzoekers besloten ze te gebruiken om het gezicht van Meritamun te reconstrueren. Ze gebruikten een 3D-printer om de schedel van de vrouw – op basis van de CT-scans – te printen. Vervolgens ging forensisch beeldhouwer Jennifer Mann met die geprinte schedel verder en gaf Meritamun een gezicht. Het resultaat is verbluffend (zie de afbeelding hieronder).

Beeldhouwwerk: Jennifer Mann. Afbeelding: Paul Burston.
Beeldhouwwerk: Jennifer Mann. Afbeelding: Paul Burston.

Of Meritamun er ook echt zo uitzag, is onzeker. Het blijft een benadering, zo stelt Mann. Maar er is alles aan gedaan om het beeldhouwwerk zo realistisch mogelijk te maken. Neem bijvoorbeeld de neus van Meritamun. Deze was platgedrukt door de doeken waar het hoofd in gewikkeld was. Door de neusholte te bestuderen, kon Mann toch een beeld krijgen van hoe de neus er uit moet hebben gezien. “Ik heb het bewijs en een geaccepteerde methodologie voor reconstructies gevolgd en daaruit komt een gezicht voort van iemand die lang geleden leefde,” aldus Mann.

Meer informatie
Wetenschappers grepen de scans bovendien aan om meer over het hoofd te weten te komen. De scans verraadden dat het hoofd waarschijnlijk toebehoorde aan een vrouw. Ze zou ongeveer 162 centimeter lang zijn geweest en had twee tandabcessen. De schedel suggereert dat de vrouw bloedarmoede had en mogelijk een parasitaire infectie had opgelopen. Wellicht schistosomiasis of malaria. Zowel de infectie als de bloedarmoede moeten ervoor gezorgd hebben dat ze er op het laatst zeer bleek uitzag en futloos was. Wat de vrouw uiteindelijk fataal werd, blijft gissen. Mogelijk leverde de bloedarmoede een bijdrage, maar ook de abcessen kunnen – wanneer ze ernstig ontstoken raakten – de boosdoeners zijn geweest.

Het beeldhouwwerk van Jennifer Mann. Foto: Paul Burston.
Het beeldhouwwerk van Jennifer Mann. Foto: Paul Burston.

Het onderzoek naar Meritamun gaat verder. Zo worden haar resten momenteel nauwkeuriger gedateerd. Ook proberen onderzoekers te achterhalen wat haar bloedarmoede veroorzaakte en hoe haar dieet in elkaar stak.

Bronmateriaal

"Brought to life, 2000 years later" - University of Melbourne

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd