Wetenschappers ‘kapen’ 64 meter lang jacht met behulp van GPS-spoofing

gps-spoofing

Is het mogelijk om een 60 miljoen euro kostend jacht dat uitgerust is met het beste navigatiesysteem, te laten denken dat het ergens anders is en uit koers te brengen? Ja, zo tonen wetenschappers van de universiteit van Texas aan. Sterker nog: het is heel gemakkelijk.

Op uitnodiging van de eigenaren namen enkele wetenschappers in juni plaats op het peperdure jacht ‘White Rose of Drachs‘. De onderzoekers toverden een apparaatje ter grootte van een aktetas tevoorschijn. Dit apparaatje zond GPS-signalen uit richting de twee GPS-antennes van het schip. Langzaam maar zeker vervingen de door de wetenschappers uitgezonden GPS-signalen de GPS-signalen die de antennes eigenlijk op zouden moeten vangen. Zo verkregen de onderzoekers controle over het navigatiesysteem van het schip.

Nieuwe koers
Zodra de onderzoekers de controle hadden, dwongen ze het schip een nieuwe koers aan te nemen door het jacht geleidelijk aan enkele graden van de eigenlijke koers af te laten wijken. Zodra het navigatiesysteem merkte dat er sprake was van een afwijking, ‘corrigeerden’ de wetenschappers de koers. In werkelijkheid zorgden ze er met elke correctie echter voor dat het schip ietsje verder uit koer raakte. En dat zonder dat de kapitein het merkte. Op de beelden waarop de route van het schip was uitgestippeld was namelijk te zien dat het schip in een rechte lijn voer. “Het schip draaide en we konden dat allemaal voelen, maar de bemanning zag alleen een rechte lijn,” vertelt onderzoeker Todd Humphreys. Uiteindelijk konden de onderzoekers het schip zo honderden meters uit koers brengen.

Drone

Eerder toonde Humphreys al aan dat het vrij gemakkelijk is om een drone met behulp van een GPS-apparaatje te pakken te krijgen. “Zo’n negentig procent van de vracht wordt over zee vervoerd en een groot deel van het passagiersvervoer vindt plaats via de lucht,” stelt hij. “En daarom moeten we een beter beeld krijgen van de implicaties van GPS-spoofing.” Volgens hem kan GPS-spoofing bijvoorbeeld ook worden toegepast op vliegtuigen die op de automatische piloot vliegen.

Niet te detecteren
Het werk van de onderzoekers wordt ook wel aangeduid als GPS-spoofing. Het verraderlijke van GPS-spoofing is dat niemand er – in tegenstelling tot een situatie waarin GPS-signalen helemaal geblokkeerd worden – iets van hoeft te merken. Het navigatiesysteem kan de neppe GPS-signalen namelijk niet onderscheiden van de echte.

Gemakkelijk
Het experiment van de wetenschappers was bedoeld om te achterhalen hoe lastig het is om navigatiesystemen op zee over te nemen en hoe snel sensoren in schepen zouden opmerken dat er sprake is van GPS-spoofing. Het experiment toont aan dat het vrij gemakkelijk is om het navigatiesysteem van schepen te ‘kapen’. En sensoren merken het ook niet op. “Ik wist voordat we dit experiment uitvoerden niet hoe gemakkelijk het is om een schip te beduvelen en hoe moeilijk het is om zo’n ‘aanval’ te detecteren,” bekent Humphreys.

Chandra Bhat, werkzaam aan het Center for Transportation Research aan de universiteit deelt de zorgen van Humphreys. “Het gemak waarmee Todd en zijn team in staat waren om een jacht van miljoenen dollars onder controle te krijgen, bewijst dat we meer moeten investeren in de beveiliging van onze transportsystemen.”

Bronmateriaal

"UT Austin Researchers Successfully Spoof an $80 million Yacht at Sea" - Utexas.edu
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door xx (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd