Wetenschappers lokken zwangere mug in de val

Wetenschappers van de Tulane University hebben een bijzonder effectieve manier bedacht om knokkelkoorts een halt toe te roepen. Een zwangere mug ziet de val door een mengsel van chemische stofjes aan voor de ideale verloskamer. Ze gaat naar binnen en kan er niet meer uit. Tot overmaat van ramp blijken de aantrekkelijke chemicaliën dan ook nog eens gif te zijn.

“Er is op dit moment niets dat op een veilige manier en op grote schaal kan voorkomen dat knokkelkoorts wordt overgedragen,” vertelt onderozeker Dawn Wesson. “Als deze val werkt, kunnen we het leven van heel veel mensen veranderen.”

Val
De val ziet eruit als een kleine vuilcontainer en bevat chemische stofjes die net zo ruiken als afval. De mug ziet zo’n ‘huisje’ voor haar kinderen wel zitten en vliegt naar binnen. Daar eenmaal aangekomen worden zowel de eitjes als de moeder door gifstoffen gedood.

Vrouwtjes
De val is specifiek gericht op vrouwelijke muggen. De vrouwtjes drinken kort voordat ze hun eitjes leggen namelijk menselijk bloed. Nadat de mug iemand geprikt heeft, gaat deze de eitjes leggen, om daarna weer iemand anders te prikken en knokkelkoorts te verspreiden. Door ervoor te zorgen dat de mug na het leggen van diens eitjes niets meer doet, kan de verspreiding van de ziekte gestopt worden. En door het trucje maar vaak genoeg te herhalen, kan uiteindelijk mogelijk de hele ziekte een halt toe geroepen worden.

WIST U DAT…

…wetenschappers een mug hebben ontwikkeld die mensen vaccineert tegen malaria?

Experimenten
In theorie lijkt het een waterdicht plan. Uit experimenten moet nu blijken of het ook in de praktijk zo goed werkt. De onderzoekers gaan een aantal vallen in Peru plaatsen. De lokale bevolking heeft er weinig werk aan: ze hoeven de vallen enkel wekelijks met de chemicaliën te vullen. Na een jaar wordt er gekeken of het aantal gevallen van knokkelkoorts is afgenomen. Als dat zo is, volgen nog meer experimenten.

Knokkelkoorts komt veel voor in tropische gebieden. Besmette mensen krijgen koorts, pijn en uitslag. De aandoening is meestal niet dodelijk, maar mondt af en toe uit in een fatale vorm van koorts. Naar schatting krijgen wereldwijd jaarlijks 100 miljoen mensen knokkelkoorts.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd