Wetenschappers maken foetus transparant

Onderzoekers hebben ‘per ongeluk’ een chemisch stofje ontwikkeld dat de foetus van muizen transparant maakt.

Ze waren er niet naar op zoek, maar tijdens een studie naar andere zaken vonden ze het toch: een goedje dat alle pigmenten uit cellen verwijdert.

Zenuwcellen
Wetenschappers willen graag meer te weten komen over het lichaam en dan met name de werking van zenuwcellen. Maar het is moeilijk om die in een levend wezen te bestuderen. Een nieuw goedje maakt het in theorie iets gemakkelijker. Het maakt een organisme transparant en stelt onderzoekers in staat om zenuwcellen die enkele millimeters diep in het brein zitten, te bestuderen.

WIST U DAT…

…er een parasiet is die muizen naar katten toestuurt?

Mix
Het chemische goedje heeft de naam Scale gekregen. Het bestaat uit glycerine, ureum en zeep. Toen de onderzoekers het mengel in contact brachten met de foetus van een muis ontdekten ze dat al het pigment uit de cellen werd verwijderd en de muis helemaal transparant werd.

Het is echter niet zo dat onderzoekers dit goedje nu zomaar op elke soort los kunnen laten en zo levende organismen als bij toverslag transparant kunnen maken. Het huidige mengsel is te sterk om op levende dieren te worden gebruikt.

Links een 'gewone' foetus en rechts de transparante versie. Rechtsbovenaan in de inzet ziet u de zenuwcellen van een muis. Foto: Atsushi Miyawaki / RIKEN Brain Science Institute (via Sciencemag.org).

Bronmateriaal

"ScienceShot: The Invisible Mouse" - Sciencemag.org
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Mark Bray (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd