Wetenschappers maken het lichtste materiaal ooit

Duitse onderzoekers hebben het lichtste materiaal ter wereld ontwikkeld. Per kubieke centimeter weegt het materiaal slechts 0,2 milligram. Het materiaal heeft de toepasselijke naam ‘Aerographite‘ gekregen.

Dat is te lezen in het blad Advanced Materials. Het materiaal is pikzwart, blijft stabiel, geleidt elektriciteit en is ook nog eens buigzaam. Maar het meest bijzondere is toch wel het gewicht. “Ons werk zorgt voor grote discussie in de wetenschappelijke gemeenschap,” vertelt onderzoeker Matthias Mecklenburg. “Aerographite weegt vier keer minder dan de wereldrecordhouder.”

Recordhouder
De vorige recordhouder is nog niet zo heel oud. Het materiaal (met een gewicht van 0,9 milligram per kubieke centimeter) werd in november 2011 aangekondigd.

Het nieuwe materiaal is ook nog eens waterafstotend. Foto: CAU.

Sterk
Wat aerographite extra bijzonder maakt, is dat het materiaal niet alleen heel licht, maar ook nog eens heel sterk is. Andere lichtgewicht materialen kunnen het vaak wel hebben als ze samengedrukt worden, maar ze hebben moeite wanneer er aan ze getrokken wordt. Aerographite kan met beide situaties heel goed omgaan. Zelfs wanneer het tot 95 procent ineengedrukt wordt, weet het zich nog te herstellen. “Op een bepaald moment zal aerographite zelfs nog sterker worden dan daarvoor,” vertelt onderzoeker Rainer Adelung. En dat is bijzonder: de meeste materialen worden eerder zwakker wanneer ze met enorme druk of spanning te maken hebben gekregen.

Pikzwart
Een andere bijzondere eigenschap van het materiaal is dat het pikzwart is. “Het materiaal absorbeert lichtstralen vrijwel in hun geheel,” stelt onderzoeker Karl Schulte. “Je zou kunnen zeggen dat het de zwartste vorm van zwart creëert.”

De onderzoekers zien genoeg mogelijkheden voor hun materiaal. Zo zou het in accu’s voor bijvoorbeeld elektrische auto’s gebruikt kunnen worden, waardoor deze aanzienlijk lichter worden.

Bronmateriaal

"Weltrekord: Das leichteste Material der Welt kommt aus Norddeutschland" - Uni-Kiel.de
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Stefanie Maack / © CAU.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd