Wetenschappers maken kleinste film ooit

film

Onderzoekers van IBM hebben ‘s werelds kleinste stop-motionfilm gemaakt. In de film is een hoofdrol weggelegd voor een mannetje bestaande uit enkele tientallen moleculen.

Het filmpje is gemaakt met behulp van een rastertunnelmicroscoop. Wanneer onderzoekers de ijzeren naald van deze telescoop dicht bij de moleculen brengen, ontstaat er een aantrekkingskracht tussen een individueel molecuul en de naald. Vervolgens kan de naald het molecuul naar een andere positie slepen.

Om de animatie te maken, verplaatsen de onderzoekers moleculen. Net zo lang tot ze het gewenste plaatje hebben gevormd. Vervolgens wordt dat plaatje (frame) opgeslagen en werken de onderzoekers een tweede frame uit. Door die afzonderlijke frames achter elkaar te plaatsen, ontstaat de piepkleine stop-motionfilm:

In onderstaand filmpje leggen de onderzoekers uit hoe ze het filmpje precies hebben gemaakt:

Normaal gesproken gebruiken de onderzoekers de technologie die aan dit filmpje ten grondslag ligt om onderzoek te doen naar computergeheugens op atomaire schaal. Vorig jaar kondigden de onderzoekers nog aan in staat te zijn om één bit informatie op slechts twaalf atomen op te slaan. Een echte doorbraak: normaal gesproken zijn voor de opslag van één bit aan informatie ongeveer een miljoen atomen nodig. Nu het mogelijk is om diezelfde informatie ook op twaalf atomen op te slaan, lijken computers die kleiner en krachtiger zijn, een stapje dichterbij te komen.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd