Wetenschappers maken per ongeluk het dunste glas ooit

glas

Wetenschappers hebben het dunste glas ter wereld ontwikkeld. Het glas is slechts één molecuul dik. En daarmee dun genoeg om een plekje in het Guinness Book of World Records te veroveren.

De onderzoekers maakten het glas ‘per ongeluk’. Ze waren bezig met het maken van grafeen. Op het door hen gecreëerde grafeen ontdekten ze een laagje materiaal dat eigenlijk niet op het grafeen hoorde. Toen ze het laagje bestudeerden, ontdekten ze dat het bestond uit dezelfde elementen als alledaags glas: zuurstof en silicium.

Hoe kon dat?
De onderzoekers waren grafeen aan het maken. Welbeschouwd is dat een tweedimensionale laag koolstofatomen die samen een structuur vormen die nog het meeste lijkt op kippengaas. Tijdens het maken van het grafeen moeten twee andere stoffen die daarbij kwamen kijken – koper en kwarts (deze laatste stof bestaat ook uit zuurstof en silicium) – met elkaar gereageerd hebben. En zo ontstond een glazen laagje op het grafeen.

WIST U DAT…

…de vorm van uw glas bepaalt hoe snel u alcohol drinkt?

Atomen
Het glas is superdun. Zo dun dat onderzoekers wanneer ze het glas onder een elektronenmicroscoop legden, de individuele silicium- en zuurstofatomen konden onderscheiden. “Het is voor het eerst dat iemand de verzameling atomen in glas heeft kunnen zien,” weet onderzoeker David Muller. Op de foto hierboven ziet u hoe Muller een model van de atomen in glas in handen houdt.

Het glas zou in de toekomst wel eens gebruikt kunnen worden in transistoren en de prestatie van processoren in computers en smartphones kunnen verbeteren.

Bronmateriaal

"Shattering records: Thinnest glass in Guinness book" - Cornell.edu
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Jason Koski / University Photography.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd