Wetenschappers ontdekken achttien planeten

Amerikaanse wetenschappers hebben in één klap maar liefst achttien nieuwe planeten ontdekt. Een record.

Het is voor het eerst dat er in één keer zoveel planeten rondom sterren die meer massa hebben dan onze zon, worden aangetroffen. De planeten hebben een massa die vergelijkbaar is met die van Jupiter, zo schrijven de onderzoekers in het blad The Astrophysical Journal Supplement Series.

Planeten
De ontdekking is van grote waarde voor onderzoekers. Zij krijgen door de vondst namelijk een beter beeld van de manier waarop planeten tot stand komen.

WIST U DAT?

Theorie
Op dit moment zijn er twee theorieën als het gaat om de totstandkoming van planeten. Kleine deeltjes klampen zich aan elkaar vast en vormen uiteindelijk een planeet. In dit scenario heeft de grootte van de ster invloed op de grootte van de planeet. Een grotere ster heeft een grotere stofschijf en dus zijn er meer deeltjes en kunnen er meer grote planeten ontstaan. Volgens de tweede theorie ontstaan planeten als grote hoeveelheden stof en gas plotseling ineenstorten en samenballen. Hierbij heeft de grootte van de ster geen invloed.

Grote massa
De onderzoekers bestudeerden sterren die allemaal een grotere massa hebben dan de zon. Bij deze sterren vonden ze achttien planeten. En het zijn allemaal flinke exemplaren. Dat bevestigt de eerste theorie over de vorming van planeten.

De ontdekte planeten staan ver van hun ster af. De afstand tussen de planeten en hun sterren is in alle gevallen meer dan 0,7 AE (1 AE is de afstand van de zon tot de aarde). Wat ook opvallend is, is dat de banen van de sterren vrijwel cirkelvormig zijn. Waarom dat is, is onduidelijk.

Bronmateriaal

"Caltech-Led Team of Astronomers Finds 18 New Planets" - Caltech.edu
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door NASA / JPL.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd