Wetenschappers ontdekken klein neefje van reuzenhaai Megalodon

De haai leefde zo’n 20 miljoen jaar geleden en moet met een lengte van zo’n vier meter toch nog bijzonder indrukwekkend zijn geweest.

Onderzoekers ontdekten resten van de reeds uitgestorven haai in het oosten en westen van de Verenigde Staten, Japan en Peru. Het gaat om gefossiliseerde tanden die tot 4,5 centimeter groot zijn.

Makreelhaaien
De haai leefde zo’n 20 miljoen jaar geleden en behoort tot een soort die ons tot voor kort onbekend was. Onderzoekers hebben de haai de naam Megalolamna paradoxodon gegeven, zo is in het blad Historical Biology te lezen. De haai behoort tot de makreelhaaien, een orde waartoe ook de witte haaien die vandaag de dag nog in de oceanen rondzwemmen, worden gerekend.

Tanden van de haai werden op vier verschillende plekken teruggevonden. Afbeelding: Kenshu Shimada.
Tanden van de haai werden op vier verschillende plekken teruggevonden. Afbeelding: Kenshu Shimada.

Megalodon
Tevens behoort de haai tot de uitgestorven haaienfamilie Otodontidae. Binnen deze familie vinden we ook de uitgestorven reuzenhaai Megalodon terug. Hoewel M. paradoxodon verwant is aan de reuzenhaai – die meer dan 10 meter lang kon worden – is deze aanzienlijk kleiner. M. paradoxodon werd ongeveer net zo groot als een witte haai en mat dan ongeveer vier meter.

Zoals gezegd werd de haai geïdentificeerd aan de hand van zijn tanden. De voortanden van de haai waren duidelijk bedoeld om prooien te grijpen, terwijl de tanden achter in de bek bedoeld waren om de prooi in stukken te snijden. Onduidelijk is waarom de haai – die toch vrij groot was en op zeker vier plekken ter wereld sporen achterliet – zolang op ontdekking heeft moeten wachten.

Bronmateriaal

"Researchers describe new large prehistoric shark" - DePaul University
De afbeelding bovenaan dit artikel is gemaakt door Kenshu Shimada.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd