Wetenschappers ontdekken mysterieuze radioflitsen met onbekende oorsprong

radiotelescoop

Wetenschappers hebben een aantal mysterieuze radioflitsen ontdekt met CSIRO’s Parkes-radiotelescoop. De oorsprong van de flitsen is vooralsnog onbekend. Onderzoekers staan dus voor een raadsel.

Het internationale team van onderzoekers zag in totaal vier flitsen. Iedere flits kwam uit een andere richting en duurde slechts één milliseconde. De wetenschappers hebben de kenmerken van het radiosignaal onderzocht en vermoeden dat de radioflitsen elf miljard lichtjaar hebben gereisd om ons te bereiken. Dit betekent dat de bron(nen) van de radioflitsen ergens in het verre heelal schuilen.

De onderzoekers vonden geen röntgen- of gammastraling. Daarnaast sloten zij gammastralinguitbarstingen, samensmeltende neutronensterren of zwarte gaten en verdampende zwarte gaten uit.

Veel geduld
“Zes jaar geleden vonden we ook een mysterieuze radioflits buiten ons sterrenstelsel, alleen wisten we toen niet zeker of het écht was”, zegt student Dan Thornton van de universiteit van Manchester. “Daarom hebben we de laatste vier jaar gezocht naar meer van deze explosieve, korte radioflitsen. Om dit soort flitsen te vinden is veel geduld nodig. Gelukkig kregen we de kans om dit te doen met de Parkes-radiotelescoop.”

Toekomst
In de toekomst gaat de SKA Pathfinder-telescoop, die op dit moment wordt gebouwd, op zoek naar dit soort radiosignalen. Wellicht dat astronomen dan te weten komen waar deze radiosignalen ontstaan.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd