Wetenschappers ontdekken nieuwe, superstijve laag in de aarde

aarde

Onze aarde heeft veel meer diepgang dan je wellicht zou denken. Dat blijkt wel nu wetenschappers een heel nieuwe laag diep in de aarde ontdekt hebben. De laag kan verschillende geologische mysteries helpen verklaren.

“De aarde heeft heel veel lagen, net zoals een ui,” legt onderzoeker Lowell Miyagi uit. “De meeste lagen worden gedefinieerd door de mineralen die erin te vinden zijn. In feite hebben wij een nieuwe laag in de aarde ontdekt. Deze laag wordt niet gedefinieerd door de aanwezige mineralen, maar door de kracht van deze mineralen.”

Stroperig
De nieuwe laag vind je ergens halverwege de aardmantel. Gesteenten in deze laag zijn bijzonder stroperig. Ter vergelijking: water heeft een stroperigheid van 0,001 pascal-seconde. Pindakaas heeft een stroperigheid van 200 pascal-seconden. De laag die nu in de aarde ontdekt is, heeft een stroperigheid van 10^21 pascal-seconden.

WIST JE DAT…

In het lab
De onderzoekers ontdekten de laag in het laboratorium. Daar stelden ze een mineraal dat veelvuldig in het onderste deel van de aardmantel voorkomt bloot aan de druk in de aardmantel. Ze ontdekten dat de kracht van het mineraal toenam wanneer ze net zoveel druk uitoefenden als men in de aardmantel op zo’n 660 kilometer diep ervaart. En die kracht werd nog eens drie keer groter wanneer er net zoveel druk op het mineraal werd uitgeoefend als op zo’n 1496 kilometer diepte in de aardmantel ervaren wordt. Het mineraal bleek zich onder die toenemende druk ook anders te gaan gedragen. Zo ontdekten de onderzoekers dat de stroperigheid van gesteenten op een diepte van zo’n 1496 kilometer 300 keer groter is dan op 660 kilometer diepte.

Zinken
Het onderzoek geeft meer inzicht in diverse mysterieuze geologische verschijnselen. Zo is uit eerdere onderzoeken al gebleken dat zinkende tektonische platen soms op een diepte van zo’n 1496 kilometer stoppen met zinken. Dat is nu te verklaren door de aanwezigheid van die zeer stijve aardlaag.

Het onderzoek geeft wellicht ook aanleiding om de temperatuur van het hart van de aarde in twijfel te trekken. “Als gesteenten in de mantel zich moeilijker kunnen mengen is het ook lastiger voor de hitte om uit de aarde te ontsnappen, wat kan betekenen dat het hart van de aarde veel warmer is dan we denken.”

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd