Nieuwe zeewiersoort ontdekt in de Noordelijke IJszee

Zeewier

Wetenschappers hebben een bijzondere zeewiersoort ontdekt; de diepst levende macroalga in de Noordelijke IJszee tot nu toe.

De nieuwe zeewiersoort werd ontdekt op foto’s gemaakt bij Spitsbergen, Noorwegen. De vondst is bijzonder omdat macroalgen normaal gesproken licht nodig hebben om te overleven; de zee rondom de Noordpool is echter vrij donker en troebel. Het team heeft haar bevindingen in het tijdschrift Marine Biodiversity Records gepubliceerd.

166 meter
De donkerbruine macroalg leeft op maar liefst 166 meter diepte en zit vast aan stenen op een fjord: een inham met steile wanden die door gletsjerwerking zijn uitgesleten. Volgens de onderzoekers vinden niet veel andere fauna het plekje een geschikte leefplaats. Alleen een roze zeester, een wezen dat mogelijk een mosdiertje is en een paar witte schelpen van dode mosselen werden gevonden.

Macroalgen
Macroalgen (of zeewier) is een verzamelnaam voor een groep algen die zó groot zijn dat zij met het blote oog zijn waar te nemen. Deze algen hebben geen wortels en groeien daarom vast aan rotsen of koraalriffen. Het zeewier dient als voedsel of schuilplaats voor andere zeedieren. Er bestaan macroalgen die nog veel dieper leven dan de ontdekte soort in de Noordelijke IJszee; maar dan wel op plekken met een warmer klimaat en waar het water meer helder is. De algen gebruiken namelijk fotosynthese om te leven. Wetenschappers hebben echter ook vastgesteld dat in poolgebieden sommige macroalgen, wanneer blootgesteld aan veel zonlicht, zich er juist van weerhouden om fotosynthese uit te voeren. Waarom dit zo is, is niet duidelijk.

Het team hoopt in de toekomst beter vast te kunnen stellen wat een macroalg is en welke soort. Op die manier hopen zij er achter te komen waarom sommige zeewiersoorten diep in de zee leven zonder veel zonlicht.

Bronmateriaal

"Arctic fjord harbors surprising inhabitants" - news.sciencemag.org
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door KRISTIN S. MEYER AND ANDREW K. SWEETMAN (cc via news.sciencemag.org).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd