Wetenschappers ontdekken tweelingzusje van ons zonnestelsel

tweeling

Wetenschappers hebben een zonnestelsel ontdekt dat wel heel erg op ons zonnestelsel lijkt. Zo telt het maar liefst zeven planeten – nog nooit werd, op ons zonnestelsel na, zo’n drukbevolkt zonnestelsel ontdekt – en zijn de planeten ongeveer net zo geordend als de planeten in ons zonnestelsel.

Het zonnestelsel draagt de naam KOI-351. Het stelsel telt zeven planeten. Drie daarvan werden de afgelopen jaren reeds ontdekt en hebben omlooptijden van 331, 211 en 60 dagen. Die omlooptijden zijn vergelijkbaar met de tijd die de aarde, Venus en Mercurius nodig hebben om een rondje rond onze zon te voltooien. Nu hebben wetenschappers nog vier planeten rondom de ster ontdekt. Zij hebben omlooptijden van 7, 9, 92 en 125 dagen.

Jupiter en Saturnus
Net als in ons zonnestelsel bevinden de rotsachtige planeten zich dicht bij de ster. De gasplaneten bevinden zich – net als ‘onze’ Jupiter en Saturnus – in de buitenste regionen van het stelsel.

WIST U DAT…

…wetenschappers vorig jaar al het meest compacte zonnestelsel ooit ontdekten?

Verschillen
Hoewel het zonnestelsel sterk op ons zonnestelsel lijkt, zijn er ook verschillen. Zo is KOI-351 aanzienlijk kleiner dan ons zonnestelsel. De buitenste planeet van KOI-351 staat op ongeveer dezelfde afstand van de ster als onze aarde van de zon verwijderd is. In andere woorden: het systeem KOI-351 – bestaande uit een ster en zeven planeten – staat in een ruimte die ongeveer net zo groot is als de cirkel die onze aarde om de zon draait.

De onderzoekers kunnen niet vaak genoeg benadrukken hoe belangrijk de vondst is. “Het is een grote stap in de zoektocht naar een ‘kopie’ van ons zonnestelsel en daarmee naar de zoektocht naar een tweede aarde,” vertelt onderzoeker Juan Cabrera.

Bronmateriaal

"Zweites Sonnensystem entdeckt" - DLR.de
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door DLR.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd