Wetenschappers ontwikkelen extreem lichte zonnecellen

Duitse en Japanse wetenschappers zijn erin geslaagd om zeer flexibele en dunne zonnecellen te ontwikkelen, die een relatief hoge energieopbrengst hebben.

De wetenschappers publiceerden een paper in het prestigieuze tijdschrift ‘Nature Communications‘. Hierin vertellen zij meer over de nieuwe zonnecellen.

De zonnecellen zijn slechts 1,9 micrometer dik. Dat is tien keer dunner dan de dunste zonnecellen die tegenwoordig te koop zijn, zo schrijven de wetenschappers. De zonnecellen zijn zelfs dunner dan de draden van een spinnenweb. “De zonnecellen wegen slechts vier gram per vierkante meter”, legt onderzoeker Martin Kaltenbrunner uit in het persbericht van de Johannes Kepler Universiteit. “De cellen produceren 10 watt per gram. Dat is tot nu toe ongeëvenaard.”

Toepassingen
Dit biedt mogelijkheden. Plak de zonnecellen op een rugzak en u kunt onderweg uw smartphone opladen. Het gewicht van de rugzak neemt nauwelijks toe, wat het draagcomfort ten goede komt.

Efficiëntie
Extreem lichte zonnecellen hebben de toekomst, maar voorlopig is de energieopbrengst nog vrij laag in vergelijking met zware, commerciële zonnecellen. De beste commerciële zonnecellen zetten circa 39% van het licht om in energie. De ultralichte zonnecellen van de Duitse en Japanse wetenschappers hebben een efficientie van 4,2%. Het zal dus nog wel even duren voordat we ultralichte zonnecellen “in het wild” tegenkomen.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd