Wetenschappers presenteren de Airfish

Onderzoekers hebben een bijzonder luchtschip ontwikkeld. De acht meter lange inventie zit vol met helium en beweegt zich door de lucht zoals een vis zich in het water beweegt. Dankzij die aanpak heeft de ‘Airfish’ geen motor nodig om te sturen. En dat maakt de vinding zuinig en stil.

De onderzoekers vervingen de propellers – die een traditioneel luchtschip nodig heeft om in de lucht te blijven – door kunstmatige spieren. Deze zijn gemaakt van polymeer met daarin elektroden. Zodra een hoog voltage door de spieren wordt gejaagd, ontstaat een elektrisch veld waarin de elektroden naar elkaar toe worden getrokken. Hierdoor wordt het lijf van de Airfish gebogen.

Regenboogforel
Door de voltages voortdurend te veranderen, buigt het lijf elke keer op een andere manier en beweegt de Airfish als een vis door de lucht heen. Door ook de staart van ‘spieren’ te voorzien, kan deze bewegen. Het idee van de Airfish is gebaseerd op de regenboogforel. “We wilden een vis nadoen die een veelzijdige zwemmer is,” legt onderzoeker Christa Jordi uit. “Niet eentje die een specialist is in snelheid of manoeuvreren.”

Snelheid
Met behulp van computersoftware werd de kracht in elke spier afgestemd op de kracht van de regenboogforel. Door de kracht in de staart en het lijf te combineren kan de Airfish met een snelheid van zo’n halve meter per seconde bewegen.

De Airfish verbruikt geen brandstof en is daarom stil en zuinig. Dat maakt de vondst heel geschikt om luchtbeelden en –foto’s mee te maken. Bijvoorbeeld tijdens een sportevenement. Voor het zover is, moet er echter nog wel aan gewerkt worden. Zo is de vis nu nog erg kwetsbaar; de spieren moeten na enkele maanden al vervangen worden. Bovendien kan de vis bij een flinke wind wellicht niet in de lucht blijven.

Benieuwd hoe de Airfish eruit ziet? Klik dan hier voor een filmpje.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd