Wetenschappers printen een dinosaurus

Die enorme dinosaurusmodellen in musea kosten veel tijd en geld. Een 3D-printer maakt het hele proces nu wat gemakkelijker.

Wanneer onderzoekers een skelet tentoon willen stellen, wordt er vaak voor gekozen om botten na te maken uit klei. Dat heeft twee redenen: vaak is een skelet niet compleet en zijn de botten die er nog wel zijn te zwak om er een torenhoog skelet van te bouwen. Kleien is echter een tijdrovend proces.

3D-printer
Wetenschappers van het Sam Noble Oklahoma Museum of Natural History hebben daar nu iets op bedacht. Ze gebruikten een 3D-printer om die prachtige modellen te ontwikkelen.

WIST U DAT…

Dino
Ze wilden een jonge Apatosaurus bouwen, maar er ontbraken wat botten. De botten die er wel waren, werden gescand en de 3D-printer bouwde er een model van. Ook het creëren van ontbrekende botten is gemakkelijker dankzij deze methode. Als een bot dat links zit, rechts ontbreekt kan het zo gespiegeld worden. En ook is het mogelijk om botten van andere dinosaurussen te scannen en aan de grootte van deze Apatosaurus aan te passen.

Sneller
De plastic, geprinte modellen werden gebruikt als mallen bij de bouw van de dinosaurus. Dankzij de 3D-printer konden de 292 botten van de dino veel sneller en met minder mankracht gemaakt worden. In een week tijd waren alle botten gescand en was de 13 meter lange dinosaurus helemaal in kaart gebracht.

Het grote voordeel van deze methode is dat er kopieën van botten gemaakt kunnen worden zonder dat de echte botten hoeven te worden aangeraakt. Deze raken dus ook niet beschadigd.

Bronmateriaal

"Jurassic Park Meets 3D Printing" - Treehugger.com
"Prehistoric reverse engineering brings dinosaur bones to life" - Iienet2.org
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door MllePeterson (via Wikimedia Commons).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd