Wetenschappers produceren het grootste molecuul ooit

Het heet PG5 en is het grootste stabiele synthetische molecuul dat ooit vervaardigd is. PG5 heeft een diameter van zo’n tien nanometer en een massa die gelijk is aan 200 miljoen waterstofatomen. Het molecuul lijkt qua vorm nog het meest op een boom met fijne takjes. Het enorme molecuul is een doorbraak en zou zeer geschikt zijn voor de opslag van medicijnen.

In de natuur komen complexe moleculen zoals PG5 herhaaldelijk voor. Maar het produceren van zo’n ingewikkeld molecuul in het laboratorium is lastig. Wetenschappers moeten het molecuul namelijk stukje voor stukje opbouwen en de kans dat het molecuul tijdens dat proces uit elkaar valt, is tamelijk groot.

WIST U DAT…

…wetenschappers onlangs het kleinste periodiek systeem produceerden? Het hele systeem paste op één menselijke haar!

Bouw
Om dit enorme molecuul te bouwen, moesten de wetenschappers dan ook zorgvuldig te werk gaan. Ze bouwden eerst enkele ‘takken’ en zodra deze sterk genoeg waren, voegden ze er kleinere takjes aan toe. PG5 telt in totaal zo’n 170.000 verbindingen.

Laadruimte
Dergelijke grote synthetische moleculen brengen enorme mogelijkheden met zich mee. Zo zou PG5 gebruikt kunnen worden om medicijnen af te leveren. De ‘laadruimte’ van PG5 is immers gigantisch.

Het is niet de eerste keer dat wetenschappers een groot molecuul vervaardigen. De voorgaande recordhouder was een molecuul met een gewicht van zo’n 40 miljoen waterstofatomen.

Het molecuul PG5. Afbeelding: Angewandte Chemie

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd