Wetenschappers vangen zeer zeldzame Sumatraanse neushoorn

En daarmee is er weer hoop voor de soort waarvan naar schatting nog maar 100 exemplaren in leven zijn.

Anderhalve week geleden slaagden onderzoekers van het WNF erin om een vrouwelijke Sumatraanse neushoorn te vangen op Kalimantan. Het is voor het eerst in meer dan veertig jaar dat onderzoekers in Kalimantan fysiek contact hebben met een Sumatraanse neushoorn.

Kalimantan
“Het is een opwindende ontdekking en een enorm succes met het oog op het behoud van deze soort,” stelt één van de onderzoekers, dr. Pak Efransjah. “We hebben nu bewijs dat een soort waarvan we dachten dat deze niet meer in Kalimantan voorkwam nog steeds in de bossen leeft en we zullen onze inspanningen om deze buitengewone soort te beschermen vergroten.”

WIST JE DAT…

…de Sumatraanse neushoorn de kleinste neushoorn is die er op aarde rondloopt?

Voortplanting
Het vrouwtje dat de onderzoekers gevangen hebben genomen is naar schatting tussen de vier en vijf jaar oud. Ze wordt momenteel in een tijdelijk verblijf opgevangen, maar zal binnenkort per helikopter verplaatst worden naar een andere plek waar ze veilig is voor stropers en wellicht onderdeel uit kan gaan maken van een voortplantingsprogramma. “Het is een race tegen de klok,” erkent Efransjah.

Naar schatting zijn er nog zo’n 100 Sumatraanse neushoorns in het wild te vinden. De meesten leven op Sumatra. Ze worden ernstig bedreigd door stropers, mijnbouw en boskap. Naast de Sumatraanse neushoorns hebben ook de Javaanse neushoorns het moeilijk. Vorig jaar stelden onderzoekers vast dat er nog maar 60 exemplaren in het wild leven. Begin dit jaar was er voor deze soort echter ook goed nieuws. Drie kalfjes brachten hun totale aantal op 63.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd