Wetenschappers veranderen cel in laser

Onderzoekers hebben cellen uit de nieren zo aangepast dat ze laserstralen uitstoten: de eerste biologische laser is daarmee een feit.

“Het viel ons op dat laserlicht in de natuur niet voorkomt,” vertelt onderzoeker Malte Gather. “Wij wilden weten of daar een reden voor was en of we een biologische laser konden maken.”

Proteïne
Groen fluorescent proteïne (GFP) was het vertrekpunt. Het stofje – dat van nature in kwallen voorkomt – absorbeert ‘gewoon’ licht en stoot verschillende lichtdeeltjes uit. Om ervoor te zorgen dat deze lichtdeeltjes een laserstraal zouden vormen, gingen de onderzoekers experimenteren. Ze stopten het stofje in water en gingen op zoek naar de concentratie die nodig was om een laserstraal te vormen. Toen ze die gevonden hadden, was het tijd voor de volgende stap.

WIST U DAT…

…wetenschappers ook al een anti-laser bouwden?

Aanpassen
De onderzoekers pasten de niercellen zo aan dat deze in staat zouden zijn om GFP in de juiste concentratie te produceren. Vervolgens plaatsten de onderzoekers de cellen tussen twee spiegels en ‘voerden’ deze ‘gewoon’ licht. Dankzij GFP gingen de cellen dit licht omzetten in een laserstraal.

Spiegel
De spiegels zorgden ervoor dat het licht voortdurend door de cel bewoog. De cel was zo in staat om wel honderden laserstralen uit te stoten en liep daarbij zelf geen schade op.

De laserstraal die de cellen produceren is niet zo krachtig, maar dat wil niet zeggen dat deze nutteloos is. Onderzoekers denken dat ze de laserstraal kunnen gebruiken voor medische doeleinden. Zo zou het licht dat cellen uitstoten ervoor kunnen zorgen dat we een nog beter kijkje kunnen nemen in het menselijk lichaam.

Bovenstaande foto is gemaakt door Malte Gather.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd