Wetenschappers versturen 1 terabyte aan data binnen één seconde

Er is een nieuw record behaald in het verzenden van digitale informatie. Wetenschappers bereikten een snelheid van ruim 1 terabyte per seconde, een mijlpaal voor de communicatie-industrie.

Dat laten wetenschappers van de UCL Optical Networks Group weten. De groep wilde de capaciteit van optische transmissiesystemen uitbreiden, om de groeiende vraag naar hogere datasnelheden aan te kunnen.

Supersnel

Wist u dat

1 terabyte gelijk staat aan 60 stapels papier zo hoog als de Eiffeltoren? Of de hoeveelheid data die Google elke 4,32 seconden verwerkt?

“Bestaande optische transmissiesystemen zijn op dit moment in staat om datasnelheden tot 100 gigabytes per seconde te ontvangen,” zegt hoofdauteur Dr. Robert Maher. “Wij werken met geavanceerde apparatuur in ons lab om verbeterde core-netwerken en communicatiesystemen te ontwikkelen, waarmee we datasnelheden van meer dan 1 terabyte per seconde bereiken.” Ter vergelijking: dit is bijna 50.000 keer sneller dan de gemiddelde snelheid van een Britse breedbandverbinding van 24 megabytes per seconde, die op dit moment ‘supersnel’ wordt genoemd. “Om een voorbeeld te geven,” gaat Dr. Maher verder, “met de datasnelheid die we hebben bereikt zouden we de hele serie Game of Thrones in HD binnen een seconde kunnen downloaden.”

Mijlpaal
Voor de studie, die gepubliceerd is in Scientific Reports, maakten de onderzoekers gebruik van de modernste technieken om zelf een optisch communicatiesysteem te maken dat in staat is deze hoge snelheden te behalen. Daarnaast onderzochten de wetenschappers een manier om de infrastructuur van het datanetwerk te verbeteren, zodat het de enorme groei aan digitale informatie aan kan. “Dit resultaat is een mijlpaal omdat het aantoont dat het verzenden van data met een terabyte per seconde mogelijk is. De infrastructuur van datanetwerken die hoge snelheden kunnen halen, zijn essentieel voor alle aspecten in de digitale economie en ons dagelijks leven,” aldus professor Polina Bayvel, hoofdonderzoeker van de studie.

“Met de datasnelheid die we hebben bereikt kun je de hele serie Game of Thrones in HD binnen een seconde downloaden”

Superkanalen
Het team onderzocht de beste manier om informatie om te zetten in optische signalen. Daarbij werd er ook rekening gehouden met de beperkingen van een zender en ontvanger. Met het gebruik van de beste apparatuur waren de onderzoekers in staat om een nieuw systeem te bouwen en de prestaties te meten. Door het bundelen van vijftien verschillende kanalen, elk met een optisch signaal van verschillende golflengtes, creëerde het team een ‘superkanaal’. Dit kanaal is nog niet commercieel beschikbaar, maar de verwachting is dat dit de eerste stap is in de richting van een nieuwe generatie communicatiesystemen met een hoge capaciteit. “Superkanalen worden steeds belangrijker voor digitale communicaties, omdat dit de uitwisseling van grote hoeveelheden data tussen steden, landen of zelfs continenten mogelijk maakt,” licht Dr. Maher toe.

Tijdens dit onderzoek werd er ook gekeken naar de verbetering van de verbinding tussen slimme apparaten – ook wel ‘Internet of Things’ genoemd. Hierover wordt al jaren gesproken en Internet of Things zal in de toekomst steeds een grotere rol gaan spelen.

Bronmateriaal

"Record for fastest data rate set" - University College Londen

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd