Wetenschappers willen bedreigde kat klonen

De onderzoekers die eerder Dolly het schaap kloonden, richten nu het vizier op een bedreigde diersoort.

De wetenschappers maken zich zorgen om de Schotse wilde kat. Naar schatting zijn er nog maar 400 exemplaren van. Als er niets verandert, is de soort tegen 2050 helemaal verdwenen.

Gestart
Het idee om de dieren te klonen, ontstond vorig jaar al. Maar nu is het voorbereidende werk dan ook echt gestart.

WIST U DAT…

Zuiver
De eerste stap is het vinden van een wilde kat die niet het resultaat is van een kruising tussen een wilde kat en huiskat. Cellen van deze ‘zuivere’ kat kunnen gebruikt worden voor het klonen ervan.

Klonen
Deze cellen worden buiten het lichaam klaargemaakt voor klonen. Eitjes van huiskatten worden vervolgens gebruikt als ‘onderkomen’ voor de cellen. Zo ontstaat een embryo die alleen bestaat uit de genen van de wilde kat. Die embryo kan in een huiskat of kruising van een huiskat en wilde kat geplaatst worden. Dat dier zet vervolgens een zuivere wilde kat op de wereld.

De genetische diversiteit onder de wilde katten neemt er niet door toe, maar het is wel degelijk een oplossing, zo stellen de onderzoekers. Door voldoende dieren te klonen, is men ervan verzekerd dat de katten – ondanks dat hun populatie nu zo klein is – een partner kunnen vinden. Zo blijft de soort hopelijk toch bestaan.

Bronmateriaal

"Dolly scientist working on cloning Scottish wildcats" - BBC.co.uk
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door jeffna (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd