Wetenschappers willen het synthetisch genoom van de mens creëren

Een groep wetenschappers is van plan om een synthetisch genoom van de mens te ontwikkelen. Als het project daadwerkelijk doorgaat, kunnen onderzoekers over tien jaar mogelijk organen laten groeien of een ‘firewall’ voor cellen schrijven zodat we immuun worden voor bepaalde virussen.

Het doel van The Human Genome Project is om tot honderd miljard basisparen te bouwen. Het menselijk genoom bestaat uit drie miljard basisparen. De onderzoekers kijken dus verder dan alleen de mens en willen ook het DNA van andere organismen creëren. Wel is het van belang dat het project gefinancierd wordt, al gaan de onderzoekers ervan uit dat het prijskaartje lager is dan dat van het eerste Human Genome Project. Dit project kostte drie miljard dollar.

Misschien gaat het je wel een beetje duizelen, want was is synthetisch DNA? Tom de Kievith van Kennislink schreef in 2012 een goed artikel over nep-DNA. Kort samengevat: synthetisch DNA (ook wel ‘XNA’ genoemd) bestaat uit een andere code dan normaal DNA, maar dankzij vertaaleiwitten kunnen DNA en XNA samenwerken. Dit biedt mogelijkheden, zo kan ons DNA aangepast worden met XNA-genen om zo nieuwe functies te krijgen.

Veel mogelijkheden
Het is een ambitieus project, maar als de onderzoekers slagen, dan is er veel mogelijk. Orgaantransplantatie wordt misschien wel overbodig. Heb je een slecht functionerende nier? Dan kunnen wetenschappers een nieuwe nier laten groeien, die exact voldoet aan de eisen die je lichaam stelt (oftewel: de kans op afstoting is extreem klein). Ook kunnen cellen immuun worden voor virussen, is het wellicht mogelijk om resistent te worden voor bepaalde kankers en kunnen er nieuwe vaccins geproduceerd worden met menselijke cellen.

Mensen zonder biologische ouders scheppen
Kunnen we straks ook mensen zonder biologische ouders scheppen? De onderzoekers reppen daar met geen woord over in het paper. En terecht. Het creëren van een mens is misschien wel het lastigste wat er bestaat en zal de komende tientallen jaren zeker niet lukken. Wanneer de onderzoekers dit zouden benoemen als een mogelijkheid, dan zou het project verkeerde verwachtingen scheppen. Daarnaast zijn er veel tegenstanders die vinden dat je geen mensen kunstmatig mag scheppen.

Gevaarlijk
Niet alle wetenschappers reageren positief op het nieuwe project. “Is het ontwikkelen van synthetisch DNA überhaupt wel een goed idee?” vragen onderzoekers Laurie Zoloth en Drew Endy zich af in gesprek met New Scientist. “De auteurs van het paper stappen gemakkelijk over deze vraag heen en beantwoorden geen andere vragen [over de gevaren van synthetisch DNA, red.]. Het is dus maar de vraag of deze groep wetenschappers goed genoeg is voorbereid om dit project op te zetten.”

Jouw mening
Wat vind jij van dit onderzoek? Reageer onder dit artikel!

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd