Wetenschappers wissen herinneringen van zeeslak

Wetenschappers zijn erin geslaagd om herinneringen uit het langetermijngeheugen van zeeslakken te wissen.

Zou het niet prettig zijn als sommige nare herinneringen gewoon gewist konden worden? Wetenschappers laten zien dat het in de toekomst wellicht mogelijk is.

Zeeslakken
Ze bestudeerden daartoe een aantal zeeslakken. U zou het misschien niet zeggen, maar deze dieren lijken ergens veel op mensen. “Vrijwel alle processen die betrokken zijn bij het geheugen van de slak zijn ook betrokken bij het geheugen van zoogdieren,” legt onderzoeker David Glanzman uit.

Schok
De onderzoekers stelden de slakken bloot aan elektrische schokken. De dieren leerde daarvan: toen de wetenschappers de slakken weer aanraakten, trokken deze zich snel terug en bleven zo vijftig seconden zitten. Een week later reageerden de slakken nog steeds heftig: bij een aanraking bleven deze weer dertig seconden ineengedoken zitten. Dat is veel langer dan de reflex normaal duurt: één of twee seconden. Dat bewijst dat de slakken een langetermijngeheugen hebben.

WIST U DAT…

…slakken zo af en toe ook een dutje doen?

PKC
Vervolgens gingen de wetenschappers proberen om dat langetermijngeheugen te verzwakken. Ze dienden de slakken middels een injectie een stofje toe dat Proteïne kinase type C (PKC) afremt. Dit bleek een enorme invloed te hebben op het langetermijngeheugen. Want toen de onderzoekers de diertjes weer aanraakten, reageerden deze alsof zij nooit elektrische schokken hadden gehad: de reflex duurde slechts enkele seconden. “De herinnering uit het langetermijngeheugen is weg,” concludeert Glanzman.

Verbindingen
Hoe dat precies komt, is onduidelijk. Mogelijk gaan de verbindingen die ten bate van het langetermijngeheugen worden gelegd door het afremmen van PKC verloren. “We gaan dat nog bestuderen.”

Alzheimer
Het onderzoek is ook voor mensen van grote waarde. Zo kunnen in de toekomst wellicht ook nare herinneringen van mensen geschrapt worden. Zo kan een posttraumatische stressstoornis worden voorkomen of aangepakt. Ook kan het onderzoek gebruikt worden om het geheugen juist te versterken: mensen met Alzheimer zouden daar weer bij gebaat zijn.

Het volledige onderzoek is terug te vinden in het blad Journal of Neuroscience.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd