WHO erkent tekortkomingen Tamiflu

 GEZONDHEID  Het rommelt eigenlijk al een hele week rondom de geestelijk vader van Tamiflu: medicijnmaker Roche in Zwitserland. Het medicijn zou niet goed getest zijn en in bepaalde gevallen niet werken. De Wereldgezondheidsorganisatie bevestigt vandaag een deel van die geruchten.

De organisatie stelt vandaag vast dat er geen bewijs is dat het antivirale Tamiflu complicaties bij verder gezonde mensen met een gewone griep voorkomt.

Dinsdag publiceerden wetenschappers van Cochrane Review een onderzoek waaruit bleek dat Tamiflu slechts beperkt getest was. Zo stelden de onderzoekers vast dat het onbekend was of het medicijn griepcomplicaties bij mensen zonder andere aandoening zou voorkomen. Toch blijft de WHO Tamiflu aanbevelen. “Cochrane heeft naar seizoensgriep gekeken, niet naar H1N1,” laat de woordvoerder van de WHO, Gregory Hartl, weten.

Roche heeft in een reactie laten weten dat het nog steeds achter Tamiflu en de eerder (positieve!) testresultaten staat.

De vraag is nu of de eerdere tests die Roche uit heeft gevoerd openbaar moeten worden of niet. Vele overheden wereldwijd hebben het medicijn groot ingeslagen. Inmiddels zijn er zo’n 10,000 mensen aan de Mexicaanse griep overleden.

De WHO benadrukt dat Tamiflu zeer effectief is gebleken bij mensen die al een andere ziekte onder de leden hadden. “Dus wij raden risicogroepgevallen aan om bij H1N1 direct te beginnen met Tamiflu,” vertelt Hartl. Gezonde mensen hoeven sowieso niet met Tamiflu te worden behandeld, omdat zij meestal zelfstandig herstellen.

Er zijn weinig alternatieven voor Tamiflu. De bekendste – maar weinig populaire – is het griepmedicijn Relenza. Dit medicijn moet door inhalatie worden toegediend.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd