Wie korte nachten maakt, heeft grotere kans op verkoudheid

slapen

Ouders roepen het al jaren, maar nu is het ook wetenschappelijk bewezen: wie niet ziek wil worden, gaat beter op tijd naar bed.

Wetenschappers verzamelden 164 proefpersonen. Elke proefpersoon vulde een aantal vragenlijsten in waarin onder meer gevraagd werd naar alcoholgebruik, rookgedrag en stress. Ook werd de gezondheid van de proefpersonen gedurende twee maanden gemonitord. De proefpersonen kregen bovendien een sensor – in de vorm van een soort horloge – mee die de kwaliteit en duur van de slaap monitorde.

Verkouden maken
Toen de onderzoekers al die informatie verzameld hadden, was het tijd voor een experiment. De proefpersonen werden via neusdruppels aan het verkoudheidsvirus blootgesteld en een week lang door de onderzoekers in de gaten gehouden.

WIST JE DAT…

…recent onderzoek voorzichtig suggereert dat de kans op Alzheimer kleiner is als je op je zij slaapt?

Suf
Uit het onderzoek blijkt dat mensen die relatief weinig sliepen, aanzienlijk vatbaarder waren voor het verkoudheidsvirus. Proefpersonen die minder dan zes uur per nacht maakten, hadden een 4,2 keer grotere kans om verkouden te worden dan de mensen die elke nacht meer dan zeven uur sliepen. “Te weinig slapen gaat verder dan jezelf suf en chagrijnig voelen,” benadrukt onderzoeker Aric Prather. “Het heeft invloed op je fysieke gezondheid.”

Leeftijd en stress
En zelfs wanneer de onderzoekers rekening hielden met andere factoren die van invloed waren op de kans dat mensen verkouden werden, bleef het verband tussen slaap en verkoudheid overeind. “De factor ‘te weinig slaap’ was beter dan welke andere factor ook in staat om te voorspellen hoe groot de kans was dat mensen verkouden zouden worden. Het maakte niet uit hoe oud mensen waren, hoe hoog hun stressniveau was, wat hun geslacht, opleidingsniveau of inkomen was. Het maakte niet uit of ze rookten. Wanneer we met al deze factoren rekening hielden, was slaap statistisch gezien nog altijd de doorslaggevende factor.”

Slaap en de kans op verkoudheid wanneer je aan het verkoudheidsvirus wordt blootgesteld. Afbeelding: Prather et al, 2015.
Slaap en de kans op verkoudheid wanneer je aan het verkoudheidsvirus wordt blootgesteld. Afbeelding: Prather et al, 2015.

Lang was er in de wetenschap weinig aandacht voor slaap. Maar dat is aan het veranderen. Steeds meer onderzoeken tonen aan dat slapen ontzettend belangrijk is voor tal van processen in ons lichaam. Zo houdt ons brein als we slapen grote schoonmaak en worden herinneringen wanneer we slapen ‘verstevigd’. En ook dit onderzoek onderschrijft het belang van slaap. Het is een nieuw stukje bewijs dat suggereert dat slapen net zo belangrijk is als gezond eten en bewegen. Maar net als gezond eten en bewegen is ook genoeg slapen een hele opgave voor sommige mensen, zo erkent Prather. “In onze drukke cultuur zijn mensen er trots op als ze weinig slaap nodig hebben en veel werk kunnen verzetten. We hebben meer onderzoeken zoals deze nodig om mensen ervan te overtuigen dat slaap een belangrijk onderdeel van ons welzijn is.”

Bronmateriaal

"" - xx
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door xx (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd