De fretkat wordt met uitsterven bedreigd. Dit beweert wetenschapper Mia-Lana Lührs van de universiteit van Göttingen. Ze is één van de weinigen die het dier in het wild heeft geobserveerd. De fretkat is het grootste inheemse roofdier op het eiland Madagaskar. Het dier lijkt op het eerste gezicht een katachtige te zijn, maar stamt eigenlijk af van de Mangoesten.

Leefgebied krimpt
Fretkatten zijn niet erg kieskeurig als het om eten gaat. Ze laten alleen mensen, krokodillen en waarschijnlijk wilde zwijnen links liggen. Toch heeft de fretkat steeds meer moeite om voedsel te vinden, omdat het leefgebied van het dier krimpt. Daarnaast worden fretkatten regelmatig gedood door mensen. Zij willen hiermee voorkomen dat de dieren hun kippen doden.

Observatie
Volgens schattingen leven er minder dan 2500 fretkatten op Madagaskar. Mia-Lana Lührs denkt dat het aantal nog lager is. Zo laag zelfs, dat de dieren met uitsterven worden bedreigd. Lührs hield de afgelopen drie jaar een populair leefgebied van de fretkatten in de gaten. Daar bevindt zich tevens een boom, waar fretkatten samenkomen om te paren.

In 2007 zag Lührs hoe achttien verschillende mannetjes een bezoek brachten aan de boom. In 2008 telde ze veertien mannetjes, in 2009 slechts tien. Afgelopen jaar spotte ze maar twee mannelijke fretkatten bij de boom, maar gelukkig trof ze nog zeven leden in een ander deel van het gebied aan.

Schokkend, want het bos van Kirindy is groot genoeg om plaats te bieden aan veel meer fretkatten. “Er moet is gedaan worden, anders dan overleeft de populatie het niet”, zegt Lührs.

Uw mening
Wat is uw mening? Moet de mens de fretkat beschermen of moeten wij het dier aan zijn lot overlaten? Geef uw mening onder dit artikel!