Wifi-signaal kan apparaten van energie voorzien

wifi

Het ‘internet of things’, domotica en e-health zijn belangrijke onderwerpen en gaan zorgen voor een revolutie in huis. Het huis van de toekomst – maar ook jouw lichaam – is in de toekomst uitgerust met honderden sensoren. Deze kleine apparaatjes communiceren met elkaar. Zo bespreken jouw koelkast en voorraadkast welke boodschappen er gehaald moeten worden, bewaakt de thermostaat het stroomverbruik en waarschuwt een sensor in de muur als er sprake is van lekkage. Maar hoe worden deze sensoren van elektriciteit voorzien?

Op deze laatste vraag hebben wetenschappers van de universiteit van Washington een antwoord gevonden: wifi! Wifi-signalen kunnen ingezet worden om kleine sensoren en apparaten van elektriciteit te voorzien. Vrijwel iedereen heeft een draadloze modem in huis staan en dit apparaat staat 24/7 aan. Perfect dus!

“We hebben nu voor het eerst aangetoond dat je met wifi sensoren in camera’s en andere apparaten kunt activeren”, zegt hoofdonderzoeker Vamsi Talla van de universiteit van Washington. In het paper – dat volgend maand wordt gepresenteerd – is beschreven hoe wifi-signalen een temperatuursensor, een lage resolutiecamera en een oplader voor de Jawbone-armband van energie voorzien. “We hebben ook een systeem ontwikkeld om een wifi-router te gebruiken als stroombron én als router. De kwaliteit van de verbinding verslechtert niet wanneer een router als stroombron wordt ingezet.”

Duizend keer sneller

Dankzij het Internet of Things en de explosieve groei van draadloze apparaten is het belangrijk dat draadloos internet (wifi) sneller wordt. Nederlanders werken in een lab van TU Eindhoven aan wifi van de toekomst. Eén van de doelstellingen van het CTWe is om wifi met een snelheid van 1 terabit (oftewel 1000 gb) per seconde te realiseren. Dit is duizend keer sneller dan het huidige wifi.

Zoals je wellicht weet kan een wifi-router golven over meerdere kanalen verspreiden. Stel, jouw buurman gebruikt kanaal 9, dan is het slim om kanaal 10 te gebruiken, zodat de signalen niet botsen. Wat de router van de Amerikaanse wetenschappers uniek maakt is dat alle kanalen worden ingezet om flinke pakketjes te sturen. Jij merkt hier niets van. Kanaal 10 wordt namelijk alleen gebruikt voor de wifi-verbinding, terwijl de andere kanalen de sensoren draadloos van stroom voorzien.

De onderzoekers zetten verschillende apparaten in, waaronder een lage resolutiecamera. Deze camera was enkele meters verwijderd van de wifi-router en was in staat om de elektriciteit op te slaan. Hierdoor kon de camera iedere 35 minuten een foto maken. Daarnaast werd het zogenoemde PoWiFi-systeem ingezet om een Jawbone Up24-armband op te laden van 0 tot 41 procent in 2,5 uur tijd. De technologie is in zes huishoudens getest.

De volgende stap is om het PoWiFi-systeem te verbeteren. Routers worden steeds krachtiger, waardoor de signalen alsmaar verder reiken. Daar kan PoWiFi gebruik van maken.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd