Wij hebben een tweede aarde nodig in 2030

Het gaat niet goed met de aarde. De mens heeft vijftig procent meer grondstoffen nodig dan de aarde kan bieden. Wat de aarde in vijftien jaar aanmaakt, heeft de mensheid in tien jaar al geconsumeerd. En de ecologische voetafdruk blijft maar groeien. In 2030 heeft de mensheid twee keer zoveel grondstoffen nodig. Dit betekent dat we in 2030 een tweede aarde nodig hebben.

Overigens is er een groot verschil tussen arme en rijke landen. Stel, iedereen zou evenveel consumeren als inwoners van landen als de Verenigde Staten en de Verenigde Arabische Emiraten, dan zouden we nu al zo’n 4,5 aardes nodig hebben. Ook de gemiddelde Belg kan er wat van. De ecologische voetafdruk van een Belg bedraagt acht hectare. Nederlanders gebruiken 6,2 hectare per persoon. De gemiddelde voetafdruk van een wereldburger is 2,7 hectare, terwijl er slechts 1,8 hectare per persoon beschikbaar is.

De ecologische voetafdruk meet hoeveel land er nodig is om te compenseren voor de CO2-uitstoot van mensen, productie van voedsel en brandstof, infrastructuur en bebouwing.

In westerse landen zitten inwoners er warmpjes bij, maar dat geldt niet voor sommige landen in Zuid-Amerika, Afrika, het Midden-Oosten en Azie. Maar liefst 71 landen hebben problemen met het leveren van voldoende vers drinkwater. In twee derde van deze landen is sprake van waterstress.

Biodiversiteit neemt af
Niet alleen de ecologische voetafdruk stijgt, ook de biodiversiteit neemt af. Tussen 1970 en 2007 daalde de zogenaamde Living Planet Index, die de gezondheid van de diversiteit in de gaten houdt, met bijna dertig procent. Vooral in de tropen daalde deze index erg hard, namelijk met zestig procent. Dit betekent dat verschillende soorten zoogdieren, vogels en amfibieën minder vaak voorkomen of zelfs helemaal uitsterven.

WIST U DAT…

…de ‘oude’ Amerikanen ook een flinke ecologische voetafdruk hadden?

Tijd voor verandering
Kan het tij nog keren? Jazeker! Door nieuwe bossen te planten, de kwaliteit van water en lucht beter in de gaten te houden en door over te stappen op alternatieve, duurzame energiebronnen is het mogelijk om de biodiversiteit te laten groeien en om de ecologische voetafdruk te verkleinen. Koop spaarlampen, zet de verwarming niet te hoog, trek een trui aan en koop een kleiner huis: een betere wereld begint bij uzelf.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd