Wij mensen liepen 3,6 miljoen jaar geleden al

Wetenschappers hebben heel oude voetstappen vergeleken met de afdrukken die wij mensen nu achterlaten en concluderen dat onze voorouders 3,6 miljoen jaar geleden precies zo liepen als wij nu doen. En dat is nieuw; men nam aan dat de mens in die tijd nog in bomen woonde.

Er is nogal wat verdeeldheid in de wetenschappelijke wereld als het gaat om de tred van de mens. Sommige wetenschappers denken dat de 4,4 miljoen jaar geleden levende mens ardipithecus ramidus (Ardi voor intimi) al op de achterbenen liep, maar net zoveel onderzoekers vermoeden het tegenovergestelde.

Laetoli
Het laatste onderzoek bevestigt dat mensen in ieder geval 3,6 miljoen jaar geleden al rechtop liepen. De wetenschappers baseerden hun conclusie op de bekende Laetoli-voetafdrukken die dertig jaar geleden in Tanzania werden ontdekt. De voetafdrukken zijn waarschijnlijk achtergelaten door de australopithecus afarensis (hiertoe behoort onder andere Lucy). De afdrukken tonen aan dat deze mensen rechtop liepen.

Chimpansee
“Gebaseerd op eerdere analyses van de skeletten van de australopithecus afarensis verwachtten we dat de Laetoli-voetafdrukken zouden lijken op die van iemand die met een gebogen knie of een gebogen heup – zoals een chimpansee – liep,” vertelt onderzoeker David Raichlen. Maar het tegenovergestelde is waar. De mens liep al die jaren geleden al vlotjes.

Overeenkomst
De onderzoekers lieten mensen over een laagje zand lopen. De proefpersonen liepen eerst normaal en daarna gebogen, zoals chimpansees doen. Vervolgens werd een 3D-model van de voetafdruk gemaakt en deze werd met die uit Laetoli vergeleken. Tot grote verrassing van de wetenschappers waren de overeenkomsten groot.

Dat onze verre, verre voorouders al op twee benen wandelden, is slim. Ze bespaarden zo namelijk een hoop energie. Volgens de onderzoekers wijst dat erop dat het zuinig omspringen met energie heel belangrijk was in de evolutie van tweebenigen.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd