Wij zijn inwoners van dít supercluster

supercluster

Net zoals onze zon samen met miljoenen andere sterren deel uitmaakt van het Melkwegstelsel, behoort ook de Melkweg tot een groep sterrenstelsels. We dachten altijd dat dit het Lokale Supercluster is, maar dit cluster blijkt slechts een zijtak te zijn van een veel groter supercluster.

Kosmische adres

Een kaart naar jezelf sturen? Dit is nu jouw kosmische adres:
– [Naam]
– [Straatnaam & huisnummer]
– [Provincie]
– [Land]
– Aarde
– Zonnestelsel
– Melkwegstelsel
De Lokale Groep
– Laniakea-supercluster
– Heelal

Astronomen hebben de Green Bank-telescoop gebruikt om het nieuwe supercluster te vinden. Ze maakten een driedimensionale kaart van sterrenstelsels, waarbij gekeken werd naar de bewegingen van sterrenstelsels in de nabijheid van de Melkweg. Op die manier is te zien welk supercluster welk sterrenstelsel in zijn greep houdt. Sterrenstelsels op de grens van twee superclusters zijn verwikkeld in een krachtmeting, waardoor de grens bepaald kan worden.

Het paper verschijnt vandaag in het wetenschappelijke journaal Nature.

Laniakea
Wat blijkt nu: ons Melkwegstelsel bevindt zich in een uithoek van een ruim half miljard lichtjaar groot supercluster. Dit supercluster telt meer dan 100.000 sterrenstelsels en wordt Laniakea genoemd. Laniakea betekent ‘immense hemel’ in het Hawaïaans.

“Eindelijk hebben we de grenzen van dit supercluster bepaald en weten we wat ons thuis is”, vertelt astronoom R. Brent Tully van de universiteit van Hawaï. “Dit voelt alsof we voor het eerst ontdekken dat ons dorpje deel uitmaakt van een groter land en aan andere landen grenst.”

De onderzoekers hopen in de toekomst de kaart uit te breiden met nog meer sterrenstelsels, zodat we nog meer inzicht krijgen in de superclusters.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd