Wikileaks onthult strijd om Noordpool

Geheime documenten tonen aan dat diverse landen azen op de olie- en gasvoorraden op de Noordpool. Het is een strijd tegen de klok.

Het ijs trekt zich terug. En dat biedt mogelijkheden. Het vergemakkelijkt namelijk het boren naar olie en gas en de jacht op edelstenen. Amerika ziet het helemaal zitten, maar erkent in de documenten – afkomstig van de Amerikaanse ambassade – dat er meer kapers op de kust zijn.

Politiek
Het ideale moment om op de Noordpool – en dan in het bijzonder op Groenland – aan de slag te gaan, lijkt nabij. Niet alleen komen steeds meer bodemschatten min of meer bloot te liggen. Ook politiek is het moment goedgekozen.

WIST U DAT…

…BP in samenwerking met Rusland gaat boren in de Noordelijke IJszee?

Onafhankelijkheid
Groenland maakt nu nog deel uit van Denemarken, maar veel inwoners pleiten voor onafhankelijkheid. Door de bodemschatten ter beschikking te stellen van andere landen, krijgen de inwoners genoeg geld binnen om hun land zelfstandig te runnen.

Kroonprins
Het document komt op een bijzonder moment in de openbaarheid. Terwijl Wikileaks het bericht plaatste, kwamen ministers van Rusland, de VS, Canada, Denemarken, Finland, Zweden, Noorwegen en IJsland in Groenland bij elkaar om het onder meer over de toekomst van het gebied te hebben. En vorige week nog vertrok een Nederlandse delegatie (waaronder de kroonprins) naar Groenland om de mogelijkheden en gevaren van exploitatie te bestuderen.

Handelsroute
De strijd om de Noordpool kwam in 2007 op gang toen een Rus – naar verluidt in opdracht van de regering – een Russische vlag op de zeebodem onder de Noordpool plaatste. Sindsdien is er een soort wedloop gaande waarbij de inzet hoog is: niet alleen de voorraden van de Noordpool staan op het spel. Ook belangrijke doorgangen die straks vrijkomen als het ijs smelt. Deze doorgangen kunnen handelsroutes aanzienlijk verkorten.

WIST U DAT…

…met name China zich voorbereidt op een bevaarbare Noordelijk IJszee?

Onderzoek
Het is een strijd tegen de klok. Het ijs smelt hard. Op korte termijn kan de Noordpool tijdens een warme zomer zomaar eens een keertje ijsvrij komen. Vandaar dat oliemaatschappijen en andere betrokken al volop onderzoek doen naar de voorraden op de Noordpool. Zodra het moment daar is, moet er tenslotte snel gehandeld worden.

Organisaties als Greenpeace en het WNF zijn niet enthousiast. De angst bestaat dat de kwetsbare ecosystemen door de menselijke activiteiten verstoord worden. Ook is er angst voor rampen waarbij veel olie vrijkomt. De kou zou het opruimen ervan hinderen. Bovendien wijzen sommigen erop dat het geld beter geïnvesteerd kan worden in de ontwikkeling van duurzame energiebronnen. Want het veranderende klimaat dat de fossiele brandstoffen op de Noordpool blootlegt, verandert nog sneller zodra landen die brandstoffen boven halen.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd