Wilde dieren gedijen prima in en rond Tsjernobyl

wilde zwijnen

Het gebied rond Tsjernobyl lijkt wel een natuurreservaat: het wemelt er van de herten, wilde zwijnen en wolven. Dat blijkt uit nieuw onderzoek.

In april is het precies dertig jaar geleden dat er een explosie plaatsvond in de kernreactor in Tsjernobyl. Er kwamen radioactieve deeltjes vrij en mensen ontvluchtten het gebied. Uit eerder onderzoek blijkt dat ook de dieren het in eerste instantie voor gezien hielden: hun aantallen in het 4200 vierkante kilometer grote afgesloten gebied liepen sterk terug. Maar nieuw onderzoek toont nu aan dat de verschillende dierenpopulaties zich hersteld hebben: het gebied rond Tsjernobyl is drukbevolkt!

Een verlaten huis nabij Tsjernobyl. Afbeelding: Valeriy Yurko.
Een verlaten huis nabij Tsjernobyl. Afbeelding: Valeriy Yurko.
“Het is heel waarschijnlijk dat er nu meer wilde dieren in Tsjernobyl leven dan voor het ongeluk,” vertelt onderzoeker Jim Smith. “Dat betekent niet dat straling goed is voor de dieren, maar dat de effecten van mensen zoals jagen, landbouw en bosbouw veel slechter zijn.” In het gebied rond Tsjernobyl wonen relatief gezien net zoveel herten en wilde zwijnen als in vier niet door radioactieve deeltjes besmette natuurreservaten in de regio. Het aantal wolven in en rond Tsjernobyl is zelfs zeven keer groter dan in die natuurreservaten, zo schrijven de onderzoekers in het blad Current Biology. En in de periode dat het aantal wilde zwijnen en wapita’s (een hertensoort) in de gehele Sovjet-Unie terugliep, namen de aantallen nabij Tsjernobyl juist toe.

Het onderzoek kan een beter beeld geven van de gevolgen die ook de kernramp in Japan (Fukushima) op lange termijn heeft. Maar het onderzoek herinnert ons er bovenal aan dat de natuur veel veerkrachtiger is dan we vaak denken. “Deze unieke gegevens laten zien dat een breed scala aan dierensoorten gedijt nabij de plek waar een kernramp heeft plaatsgevonden en illustreren hoe veerkrachtig populaties wilde dieren kunnen zijn wanneer ze bevrijd worden van de door de mens uitgeoefende druk.”

Bronmateriaal

"At site of world's worst nuclear disaster, the animals have returned" - Cell Press (via Eurekalert.org)
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Valeriy Yurko.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd