Wilde hond en cheeta weg uit Kameroen

Vleesetende dieren verdwijnen massaal uit Kameroen. De wilde hond en de cheeta zijn zo goed als vertrokken, terwijl andere carnivoren – zoals de leeuw, de hyena en het luipaard – nog maar in kleine groepen leven. Het aantal dieren neemt af door de grote invloed van de mens.

Mensen vernietigen de leefomgeving van de wilde dieren. Daarnaast worden de dieren gestroopt en opgejaagd door de lokale bevolking. Ook zijn er minder prooien – en dus minder voedsel – beschikbaar. Dit blijkt uit een onderzoek van Nederlandse en internationale wetenschappers.

Voor de wilde hond geldt dat het dier kan terugkeren door een efficiënte conserveringsstrategie: de soort is veerkrachtig en kan profiteren van een betere leefomgeving door verbeterd beheer, voor de cheeta is dat niet waarschijnlijk, omdat er geen cheetapopulaties meer in de buurlanden aanwezig zijn.

Drie jaar
De onderzoekers werkten mee aan een driejarig onderzoek. Ze volgden verschillende diersoorten met automatische camera’s, interviewden lokale mensen en telden sporen over een afstand van meer dan vierduizend kilometer.

Regionaal programma
Om de carnivoren in Kameroen te beschermen hebben diverse organisaties, zoals het Prins Bernhard Natuurfonds, een groot regionaal programma gestart. Zo hopen zij de grote vleeseters nog beter te beschermen tegen uitroeiing.

Bronmateriaal

Universiteit Leiden

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd