Windmolenpark warmt de omgeving op

Vier grote windmolenparken in Texas zorgen er voor hogere temperaturen aan het aardoppervlak.

Dat blijkt uit een onderzoek dat met behulp van satellietgegevens werd uitgevoerd. De oppervlaktetemperatuur in het gebied waar de windmolenparken staan, steeg ten opzichte van het omringende gebied elke tien jaar gemiddeld zo’n 0,72 graden Celsius.

Warme lucht
De opwarming treedt ‘s avonds op. Waarschijnlijk ontstaat die opwarming doordat de windmolens ‘s nachts warme lucht naar beneden trekken. Wanneer de zon onder is, dan daalt de temperatuur aan het oppervlak sneller dan de temperatuur van de lucht. De windmolens brengen de warme lucht naar het oppervlak, waardoor dit warmer blijft. U zou verwachten dat overdag het tegenovergestelde zou gebeuren: de windmolens koelen dan. Maar dat is niet het geval, zo blijkt uit de satellietgegevens.

WIST U DAT…

…ook groene energie wel eens tot schaarste kan leiden?

Lokaal
De onderzoekers benadrukken dat de opwarming zeer lokaal is. Ook wijzen ze erop dat de metingen zijn gedaan in een periode waarin het aantal windmolens in het gebied groeide. Het is dus niet aannemelijk dat de oppervlaktetemperatuur als er geen windmolens meer worden bij geplaatst, blijft stijgen.

De onderzoekers willen nog veel meer weten over het effect dat windmolens op de oppervlaktetemperatuur hebben. “Windenergie gaat deel uitmaken van de oplossing van klimaatverandering, luchtvervuiling en energieschaarste,” stelt onderzoeker Somnath Baidya Roy. “Begrijpen welke invloed windmolens hebben is van cruciaal belang.” De onderzoekers willen nog meer windmolenparken en hun effecten gaan onderzoeken. Op basis van die studies hopen ze modellen te kunnen maken waarmee het effect van windmolens voorspeld en nog beter begrepen kan worden.

Bronmateriaal

"NASA Satellite Measurements Imply Texas Wind Farm Impact on Surface Temperature" - NASA.gov
De foto bovenaan dit artikel is afkomstig van NASA (via Wikimedia Commons).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd