Recensie: De alledaagse kracht van sport

Sport speelt een bijzondere rol in onze maatschappij. Het bindt mensen samen en verdeelt ze. Het fascineerde onderzoekers Paul Verweel en Marlies Wolterbeek zodanig dat ze er een boek over schreven: ‘De alledaagse kracht van sport’. Ze verdiepen zich in het interessante boek in de functies die sport allemaal vervult. Nieuwsgierig geworden? Zorg dan dat u het boek wint!

Sport is iets van alle tijden en is ook anno 2011 razendpopulair. In Nederland houden zo’n acht miljoen mensen zich met sport bezig. Iets meer dan de helft sport zelf en de rest is fanatiek betrokken bij sport: als supporter of vrijwilliger bijvoorbeeld.

Doe mee en win!

Wilt u het boek aan uw boekenkast toevoegen? Doe dan mee aan de prijsvraag die Scientias.nl in samenwerking met uitgeverij SWP organiseert. Beantwoord de volgende (sport)vraag: Komt seks vóór de wedstrijd de resultaten ten goede of niet? Stuur uw antwoord voor maandag 14 maart naar prijsvraag@scientias.nl en wie weet bent u één van de gelukkige winnaars!

Identiteit
De onderzoekers doken in de bijzondere wereld van sport en komen met interessante conclusies. “Bij sport en bij voetballen in het bijzonder draait alles om identiteit,” stelt Verweel. “Elkaar even hartstochtelijk als hardvochtig bestrijden. Maar ook na de wedstrijd samen een biertje of een kopje muntthee drinken. Door samen te sporten kun je je eigen identiteit bepalen.” Dat is lang niet altijd even gemakkelijk. “Zo hebben de Marokkaanse meiden van een Utrechtse voetbalclub hun plek letterlijk moeten veroveren op hun – mannelijke – clubgenoten door van de wc-ruimtes in het clubhuis hun eigen kleedhok te maken.”

Religie
Op het voetbalveld of op de tennisbaan vallen verschillen tot op zekere hoogte weg. Zo ontdekten de onderzoekers dat de religieuze achtergrond van mensen in de sport geen rol speelt. Sociaal-economische verschillen blijven echter aanwezig en frustreren ook wel eens. “Veel allochtone spelers hebben ouders die niet het geld en de middelen hebben om hun kinderen met de auto bij wedstrijden te halen en te brengen en om in de kantine geld te spenderen. Dat zet nogal eens kwaad bloed bij andere, autochtone ouders.”

Sport kan natuurlijk niet zonder regels en ook daar hebben de wetenschappers naar gekeken. Ze ontdekten dat migranten heel anders met regels omgaan dan autochtonen. Maar dat zou geen probleem moeten zijn, vindt Verweel. “De informele processen die zich op het veld afspelen zie je nergens anders in de samenleving terug. En dat is precies waar het allemaal om draait en waar ons boek over gaat: de alledaagse kracht van sport.”

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd