Recensie: De wetenschap achter hartstocht

Kan liefde als pijnstiller werken? Bestaat de perfecte partner? Het leuke boek Hartstocht biedt antwoorden!

Wilt u de psychologie achter de liefde kennen? Bent u benieuwd naar antwoorden op vragen zoals ‘Waarom vind ik iemand aantrekkelijk?’ of ‘Hoe kan het dat mijn relatie mislukt ondanks de goede intenties van beide kanten?’. In het boek ‘Hartstocht’ van psychologisch onderzoekster Tila Pronk kunt u deze antwoorden vinden, samen met allerlei interessante weetjes over de liefde zoals het feit dat de symmetrie van een persoon zit opgeslagen in de lichaamsgeur of het feit dat baby’s ook een eerste indruk hebben.

Liefde
In Hartstocht wordt de wetenschappelijke kant van de liefde op een overzichtelijke manier verteld. Het boek begint met een beschrijving: waarom is liefde zo belangrijk voor ons? Vervolgens komt het proces van aantrekkingskracht en verliefdheid aan bod en als laatste het hebben van een relatie en wat er gebeurt als deze verbroken wordt. Iedere kant van de liefde wordt belicht door aan de hand van onderzoek van psychologen te analyseren wat er precies in de hersenen en het lichaam gebeurt.

'Hartstocht' is het eerste boek van sociaal psycholoog Tila Pronk.
Eerlijk
Wat het boek anders maakt dan andere boeken over de liefde is dat het geen zelfhulpboek is. Pronk schetst een eerlijk beeld en geeft bijvoorbeeld geen ‘tips’. Zij beschrijft enkel de psychologie achter de liefde en deze is niet altijd even rooskleurig. Zo blijkt uit onderzoek dat een sociaal isolement schadelijker is dan roken, dat bij iedere nieuwe liefde twee vriendschappen sneuvelen, dat één op de vijftig kinderen stiekem van een ander is, dat de perfecte partner niet bestaat en dat iedereen liegt.

Eenzaamheid
Dat een sociaal isolement schadelijker kan zijn voor een mens dan roken is verrassend: blijkbaar hebben wij mensen liefde nodig. In Hartstocht geeft Pronk als voorbeeld gevangenen: door totale afsluiting van de wereld krijgen zij last van depressies en ernstige vormen van psychoses en paranoia. “Het is zeker dat gevangenen nooit als een beter mens de gevangenis uitkomen, maar er kan niet alleen worden gekeken naar de belangen van een gevangene als hij een zodanig ernstige misdaad heeft gepleegd. De belangen van slachtoffers zijn ook belangrijk,” vertelt Pronk. Mede door de ervaringen van gevangenen kan worden vastgesteld dat eenzaamheid ernstige gevolgen kan hebben voor de gezondheid. En dat geldt niet alleen voor mensen die compleet zijn afgesloten van de wereld, maar ook voor mensen die weinig vrienden hebben, geen contact met de buren en geen baan hebben.

Vreemdgaan
Een ander onderwerp waar het boek op ingaat, is vreemdgaan. Zo blijkt bijvoorbeeld dat homo’s meer vreemdgaan dan heteromannen en dat zij dit binnen een relatie ook veel meer van elkaar accepteren. Pronk denkt hiervoor een psychologische verklaring te geven: “Mannen hebben een hogere seksdrive dan vrouwen, dat is nu eenmaal zo. Het zit in hun natuur om seks te willen met verschillende partners. Homo’s herkennen dit binnen een relatie van elkaar en als zij dit aan elkaar toegeven dan wordt dit in veel gevallen geaccepteerd. Zij komen tot de conclusie dat zij nog steeds van elkaar houden, maar wel af en toe seks willen hebben met iemand anders. Voor vrouwen is dit heel erg moeilijk om te begrijpen” vertelt Pronk aan Scientias.nl.

Werken openingszinnen?
En zo beantwoordt het boek nog veel meer vragen. Denkt u daarbij aan: Werken openingszinnen? Waarom word ik nu verliefd op juist die persoon? Waarom vind ik anderen aantrekkelijk als ik een relatie heb en betekent dit dat ik niet meer verliefd ben op mijn partner? Is kwantiteit beter dan kwaliteit als het gaat om seks? En wat gebeurt er met mij als mijn relatie wordt verbroken? Het boek is erg overzichtelijk doordat de verschillende fasen van liefde in hoofdstukken zijn verdeeld. Ook binnen de hoofdstukken is ieder onderwerp onderverdeeld door middel van tussenkopjes. Pronk beschrijft de wetenschap van de liefde op zo’n manier dat deze makkelijk te begrijpen is en vooral leuk blijft om te lezen. Hartstocht is dan ook een aanrader voor iedereen die geïnteresseerd is in het wetenschappelijke waarom van de liefde.

Wilt u het boek ook aan uw boekenkast toevoegen? Hartstocht is hier te bestellen!

Bronmateriaal

Interview met Tila Pronk
Boek: Hartstocht. Door: Tila Pronk.
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door epSos (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd